O instanta norvegiana decide ca Nordea Bank poate inchide contul unui Crypto Exchange.

316 0

Un tribunal regional norvegian a decis în favoarea celei mai mari banci din Norvegia impotriva unui Crypto Exchange local. Instanta declara ca banca are drepturi depline de inchidere a contului, invocand riscuri de spalare a banilor si activitati criminale asociate cu tranzactionarea de bitcoin.

Curtea a decis în favoarea bancii

Tribunalul Districtual din Oslo, cunoscut in limba norvegiana drept Oslo Tingrett, a decis în favoarea bancii Nordea si impotriva unui Crypto Exchange local, Bitmynt AS, relateaza E24.

Verdictul instantei spune ca “dupa o evaluare globala nu există indoieli ca riscul spalarii banilor si al tranzactiilor legate de infractiunile penale este in mod evident ridicat in cazul tranzactiilor cu bitcoin”.Cea mai recenta stire a citat hotararea instantei: “Instanta constata ca acest risc constituie un motiv obiectiv pentru ca banca sa refuze relatiile cu clientii conform Legii privind Contractele Financiare – 21′. ”

Nordea “este cel mai mare grup de servicii financiare din regiunea nordica si una dintre cele mai mari banci din Europa”, potrivit site-ului sau web. Banca are o prezenta in 17 tari, venituri totale de exploatare de 9,5 miliarde EUR (~ 11,33 miliarde USD) si active totale de 581,6 miliarde EUR (~ 693,53 miliarde de dolari) în 2017.

Raspunzand deciziei instantei, fondatorul Bitmynt, Sturle Sunde, a subliniat intr-o declaratie ca platforma sa “a pierdut cazul în ciuda faptului ca a urmat Legea spalarii banilor si nu este suspectat de activitate criminala”. El este dezamagit de rezultat si a declarat ca aceasta decizie produce efecte negative mult mai departe de afacerea sa. “Este foarte frustrant sa obtii aceast verdict. Instanta a pus de fapt o interdictie privind tranzactionarea de bitcoin.”

Lupta în desfasurare

Lupta cu Nordea Bank a inceput anul trecut pentru Sunde și Bitmynt.

In toamna anului trecut, banca a inchis contul platformei “din cauza riscurilor de spalare a banilor si finantare a terorismului”,  iar publicatia norvegiana Dn a adaugat: “Potrivit Nordea, prin contul sau au fost înregistrate pana la 1.400 de tranzactii pe luna, toate acestea privand achizitiile si vanzarile de bitcoin.”

Sunde a dat în judecata ulterior banca. Cu toate acestea, Curtea Districtuală din Oslo “crede că Nordea are dreptul de a refuza relatia cu Sunde si cu compania sa. Instanta stabileste ca banca este obligata sa intrerupa relatiile cu clientii daca implica riscuri de tranzactii legate de infractiunile penale “.

In plus, E24 a mentionat ca “instanta considera ca modul in care Sunde efectueaza tranzactiile Bitmynt impiedica Nordea sa isi indeplineasca obligatiile privind controlul clientilor si supravegherea continua in temeiul Legii privind spalarea banilor”. Sunde nu a fost de acord, sustinand ca “judecatorul nu a inteles problema destul de bine “si intentioneaza sa atace decizia instantei.

Sursa: www.bitcoin.com

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.