Modul în care blockchain ar putea schimba lumea

360 0

Sa ignoram provocarile Bitcoin. In acest interviu, Don Tapscott explica de ce blockchain, tehnologia care sta la baza criptomonedelor, are potentialul de a revolutiona economia mondiala.

Ce impact ar putea avea tehnologia din spatele Bitcoin?

Potrivit CEO-ului Tapscott Group, Don Tapscott, blockchain – tehnologia care sta la baza criptomonedelor, ar putea revolutiona economia mondiala. In acest interviu cu Rik Kirkland de la McKinsey, Tapscott explica modul în care blockchain – o baza de date open-source distribuita utilizand criptografia de ultimă ora, poate facilita colaborarea si urmarirea tuturor tipurilor de tranzactii si interactiuni. Tapscott, coautor al noii carti Blockchain Revolution “Cum tehnologia din spatele Bitcoin schimbă banii, afacerile și lumea” considera de asemenea ca tehnologia ar putea oferi o protectie autentica a vietii private si o “platforma pentru adevar si incredere”.

Comentariile lui Tapscott:

“La inceputul anilor 1990, am spus ca mass-media veche este centralizata. Este intr-un anume fel, unul pentru mulți; este controlata de forte puternice si toata lumea este un destinatar pasiv. Noua retea, noua mass-media, am spus, este unul la unu, este mult pentru multi; este foarte distribuit și nu este centralizat. Toata lumea este un participant, nu un destinatar inert. Aceasta are o minunata neutralitate. Va fi ceea ce dorim sa fie si putem crea o societate mult mai prospera si echitabila, in care toata lumea va participa la bogatia pe care o creeaza. S-au întamplat multe lucruri minunate, dar in general, beneficiile erei digitale au fost asimetrice. De exemplu, avem acest mare avantaj al datelor create de noi si totusi nu reusim sa le pastram. Sunt deținute de o mică mană de companii puternice sau de guverne. Acestea genereaza bani din aceste date sau, in cazul guvernelor, le folosesc pentru a ne spiona, iar viata privata este subminata.

Ce ar fi daca ar exista o a doua generatie de internet care sa permita adevaratul schimb de valori de la utilizator la utilizator? Nu avem acum asta. Dacă voi trimite niste bani altcuiva, trebuie sa trec printr-un intermediar – o banca puternica, o companie de carduri de credit – sau am nevoie de un guvern care sa autentifice cine sunt si cine este destinatarul. Si daca am putea face asta unul la unul? Daca ar exista un protocol – numiti-l protocolul de incredere – care ne-ar permite sa facem tranzactii, sa facem comert, sa transferam bani, fara o terta parte puternica?  Ar fi uimitor.

Cu cativa ani în urma, o persoana sau mai multe persoane necunoscute, sub numele Satoshi Nakamoto, au venit cu protocolul Bitcoin. Inca o data geniul tehnologiei a fost eliberat si ne produce un nou soc in urma caruia o sa incepem sa regandim organizarea sistemului economic mondial si vechea ordine a lucrurilor. Mie mi se pare un impact enorm. Ma simt de parca as fi din nou in 1993.

 

Cum funcționează blockchain?

Blockchain este în principiu o baza de date distribuita. Ganditi-va la o foaie de calcul globala imensa, care ruleaza pe milioane si milioane de computere. Este distribuita. Este open-source astfel incat oricine poate schimba codul si poate vedea ce se întampla. Este cu adevarat peer-to-peer; nu necesita intermediari puternici pentru autentificare sau pentru efectuarea tranzactiilor.

Foloseste criptografia de ultima generatie, asa ca daca avem o baza de date globala distribuita care poate inregistra faptul ca am făcut aceasta tranzactie, ce altceva ar putea inregistra?  Ei bine, ar putea inregistra orice informatie structurata, nu numai cine plateste, dar si cine s-a casatorit cu cine sau cine detine un teren sau de la ce sursa de energie s-a cumparat lumina. In cazul “internetului lucrurilor” , vom avea nevoie de un sistem de reglare a tranzactiilor. Bancile nu vor putea sa opereze trilioane de tranzactii in timp real intre lucruri.

Asadar, acesta este un lucru extraordinar. O baza de date distribuita de active digitale, imuabila si sigura. Aceasta este o platforma pentru adevar si este o platformă pentru incredere. Implicatiile sunt uimitoare, nu doar pentru industria serviciilor financiare, ci si pentru aproape orice aspect al societatii.

Cele mai multe blockchain-uri și Bitcoin – sunt ceea ce numiti sisteme fara permisiune. Putem face tranzactii si sa ne satisfacem nevoile economice unii altora, fara sa stim cine este cealalta parte si independent de autoritatile centrale. Aceste blockchain-uri au toate o moneda digitala asociata, motiv pentru care toata lumea vorbeste despre Bitcoin , deoarece blockchain-ul Bitcoin este cel mai mare.

Dar pentru mine, tehnologia care sta la baza este cea mai mare inovatie in domeniul informaticii – ideea unei baze de date distribuite in care increderea este stabilita prin colaborare in masa si prin cod inteligent, mai degraba decat printr-o institutie puternica care face autentificarea și decontarea.

Modul in care functioneaza este urmatorul: daca iti datorez 20 de dolari, facem tranzactia. Exista o comunitate imensa numita mineri si au o resursa puternica de calcul. Unii oameni au estimat ca intreaga putere de calcul a Google ar fi de 5% din aceasta forta de blockchain-computing pentru blockchain-ul Bitcoin. Aceasta platforma rezolva aceasta problema mare, numita problema de dublare a platii. Dacă va trimit un fișier MP3 si il trimit altcuiva, este o problema pentru industria muzicala, dar nu este o problemă grava. Daca va trimit 20 de dolari si trimit acelasi fisier altcuiva, este o mare problema. Se numește frauda, iar economia se opreste daca ai un sistem monetar bazat pe asta. Ceea ce se întampla este ca va trimit 20 de dolari, iar acesti mineri, pentru a face povestea mai scurta, verifica si confirma daca tranzactia a avut loc.

Fiecare miner este motivat sa fie primul care afla adevarul si, odata ce gasiti adevarul, este o dovada pentru toti ceilalți. Când găsești adevărul și rezolvi o problemă matematică complexă, primești niște bani, Bitcoin. Pentru mine, să încerc să trimit aceiași bani altcuiva sau să încerc să-ți iau Bitcoin în valoare de 20 de dolari, nu este practic posibil, pentru că ar fi trebuit să sparg acel bloc din urma cu zece minute. Acesta este motivul pentru care se numește blockchain, iar blocul respectiv este legat de blocul anterior și blocul precedent bloc-ergo. Acest blockchain rulează pe nenumărate computere. Ar fi trebuit să fac fraudă impotriva celei mai puternice resurse de calcul din lume, nu doar pentru acel bloc de date din urma cu zece minute, ci pentru întreaga istorie a comerțului, pe o platformă distribuită. Acest lucru nu este practic fezabil.

Sigur, au existat o mulțime de probleme cu Bitcoin. Ai avut mari platforme de exchange ca Mt.Gox care au esuat. A existat Silk Road, unde Bitcoin era sistemul de plăți pentru tot felul de activități ilegale și ingrozitoare. Dar nu te lasa bulversat de asta. Mulți oameni fac greșeala de a gândi: “Bitcoin? Ei bine, este un activ. Ar trebui să investesc? O să meargă în sus sau în jos?” Ei bine, asta nu ma intereseaza, la fel cum nu ma intereseaza sa speculez cotatia aurului.

Ceea este mult mai interesant este Bitcoin ca monedă digitală care ne permite să facem astfel de tranzacții. O criptomoneda care nu se bazează pe state-națiune. Cel mai important lucru pe care ne concentrăm în activitatea noastră este întrebarea mult mai importanta,  este această tehnologie bazată pe baze de date distribuite care ne permite să avem înregistrari veridice și imuabile apentru orice.

 

Cum pot să apară probleme

Industria serviciilor financiare se confruntă cu grave perturbări sau transformări, în funcție de modul în care abordează această problemă. Pentru cercetarea pe Blockchain Revolution, am parcurs și identificat opt ​​lucruri diferite pe care le face industria: mută bani, stochează bani, împrumută bani, tranzacționează bani, atestă bani, contabilizează bani ș.a.m.d

Alegeți orice industrie și această tehnologie deține un potențial enorm de a le zdruncina, creând o lume mai prosperă în care oamenii să participe la valoarea pe care o creează. Industria muzicală, de exemplu, este un dezastru, cel puțin din punctul de vedere al muzicienilor. De obicei cea mai mare parte a valorii muzicii lor era luata de marile branduri. Apoi, au venit companiile de tehnologie, care au luat mare parte din valoare, iar compozitorii și muzicienii au rămas cu firimituri la sfârșit. Ce s-ar intampla daca noua industrie muzicala ar fi o aplicatie distribuita in blockchain, unde eu, in calitate de compozitor, as putea posta melodia mea pe blockchain cu un contract inteligent specificand modul in care va fi folosita?

Poate că în calitate de artist care postează muzica pe o platformă muzicală, voi spune: “Ascultați muzica, este gratuit. Vreti să o puneți în film? Va costa atât de mult, și cam asa funcționează. Ați pus-o în film, contractul-smart mă plătește.” Sau cum să-l folosiți pentru un ton de apel? Exista contractul-inteligent pentru asta.

Acesta nu este un vis iluzoriu. Imogen Heap, care este un cantaret și compozitor strălucit în Regatul Unit, cel mai bine vândut producător, a contribuit acum la lansarea lui Mycelia și lucrează cu o companie internationala uimitoare numită Consensus Systems, dezvoltator blockchain, folosind platforma Ethereum; Ethereum este un blockchain. Ea a publicat deja prima ei melodie pe Internet. Mă aștept ca mulți artiști mari sa analizeze serios noua paradigma prin care muzicienii vor fi platit pentru valoarea pe care o creează.

 

Ce ar putea merge prost?

Nu sunt un futurist. Cred că viitorul nu este ceva ce poate fi prezis – este ceva ce trebuie realizat. Ceea ce susținem este că această tehnologie este revoluționară și are un potențial imens de schimbare a societății.

Ce ar putea merge prost? Am identificat zece showstoppers și am trecut prin ele în detaliu în cercetarea noastră și în carte. Există showstoppers, cum ar fi energia consumată pentru a face acest lucru, ceea ce este enorm. Un alt showstopper este că această tehnologie va fi platforma pentru o mulțime de agenți inteligenți care vor înlocui o mulțime de oameni si vor face sa dispara locuri de muncă. Poate că această platformă este cel mai nou ucigaș de locuri de munca.

Cele mai mari probleme, totuși, au legătură cu guvernanța. Orice controversă despre care ați citit astăzi se va referi la aceste chestiuni de guvernare. Această nouă comunitate este în fază incipientă. Spre deosebire de Internet, care are un ecosistem de guvernare sofisticat, întreaga lume a blockchain și a monedelor digitale este Vestul Sălbatic.

Este un loc al neglijentei, haosului și calamitatii. Acest lucru ar putea fi fatal dacă nu se va reuni o structura de conducere și nu se vor crea organizațiile echivalente pe care le avem acum pentru guvernarea internetului. Avem Grupul de Lucru pentru Internet Engineering, care creează standarde pentru Net. Avem forumul privind guvernarea internetului, care creează politici pentru guverne. Avem consorțiul W3C, care creează standarde pentru Web. Există Societatea pentru Internet care este un grup de sustinere. Există ICANN, o rețea operațională care ofera numele domeniilor. Există o structură și niste procese care sa coordoneze lucrurile. Chiar acum, există o mare dezbatere care continuă despre dimensiunea blocului de date. Avem nevoie de o dimensiune mai mare a blocului pentru a putea gestiona toate tranzacțiile care vor apărea. Există diferențe mari. Există puncte de vedere legitime, dar problema este că nu există niciun proces pentru a putea găsi o soluție optimă.

Sunt plin de speranță, chiar optimist, că acest lucru va continua. Mi se pare ca se intampla multe lucruri ca la începutul anilor ’90. Si peste toate acestea vem cei mai inteligenți investitori de capital de risc, cei mai inteligenți programatori, cei mai inteligenți directori de companii, cei mai inteligenți oameni din domeniul bancar, cel mai deștept guvern, cei mai deștepți întreprinzători. Acesta este întotdeauna un semn că se întâmplă ceva mare. Este o exuberanță irațională? Nu știu. Anul trecut, 1 miliard de dolari capital de risc a intrat în proiecte din acest domeniu. Sunt si mai plin de speranță pentru că pot vedea puterea aplicațiilor de a zdruncina lucrurile spre bine. Mai degrabă decât să redistribuim bogăția, poate putem schimba modul în care este distribuită bogăția în primul rând. Imaginați-vă o campanie gen Kickstarter pentru a lansa o companie în care aveți 50 de milioane de investitori și toată lumea pune câtiva dolari sau sume foarte mici.

Imaginați-vă toți acei oameni care au în buzunar un supercomputer, care sunt conectați la o rețea, dar nu au un cont bancar, deoarece dețin doar câtiva porci și un pui. Acesta este contul lor bancar. Imaginați-vă dacă ar putea fi aduse 2 miliarde de persoane în sistemul financiar global. Ce ar putea face asta? Șaptezeci la sută din toți oamenii care dețin terenuri au un titlu slab pentru acel teren. Și sunteți într-o țară în curs de dezvoltare din America Latină și un dictator vine la putere și el spune: “Poate că ai o bucată de hârtie care spune că ai propria ta fermă, dar computerul meu central spune că prietenul meu deține ferma ta. ”

Va imaginați o lume în care ajutoarele străine nu au fost consumate în birocrație, ci s-au dus direct la beneficiari în baza unui contract inteligent? Mai degrabă decât o agregare de servicii de 60 de miliarde de dolari, de ce nu am putea avea o aplicație distribuită în blockchain care gestionează toate aceste vehicule și care se ocupă de tot, de la reputație la plăți? În cele din urmă, vor fi vehicule autonome care vor circula. Sau blockchain Airbnb? Totul este despre valoarea care se duce spre creatorii de valoare, mai degrabă decât spre forțe puternice care o capturează. În acest proces, ne putem proteja intimitatea. Confidențialitatea este un drept fundamental al omului, iar oamenii care spun “este mort – uita-l” sunt profund dezinformați. Este fundamentul unei societăți libere.

Imaginați-vă că fiecare dintre noi are propria sa identitate într-o cutie neagră in blockchain. Când mergeți să efectuați o tranzacție, aceasta dezvăluie o cantitate de informații necesare pentru a efectua acea tranzacție și colectează date. Puteți să păstrați datele și să le valorificati dacă doriți sau nu. Aceasta ar putea fi temelia unei noi ere, în care dreptul nostru la viață privată este protejat, pentru că identitatea este fundamentul libertății și trebuie gestionată în mod responsabil.

Nu am reușit să facem asta până acum. Sunt obligat cel mai mult de puterea acestei ocazii. In ultimii 35 de ani am scris despre epoca digitală. Nu am văzut niciodată o tehnologie despre care sa cred că ar avea un potențial mai mare pentru omenire.”

https://www.youtube.com/watch?v=Pl8OlkkwRpc

Sursa: www.mckinsey.com
www.youtube.com

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.