TEHNOLOGIA BLOCKCHAIN IN INDUSTRIA SANATATII

153 0

Beneficii:

• Gestionarea platilor si a reclamatiilor cu privire la facturarea inadecvata actului medical.

Se estimeaza ca 5-10% din costurile asistentei medicale sunt fraudate si rezulta din facturarea excesiva sau facturarea unor servicii neefectuate.

De exemplu, numai in Statele Unite, frauda din sistemul national de asigurari de sanatate MEDICARE a provocat pierderi in valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari in 2016. Sistemele bazate pe blockchain pot oferi solutii realiste pentru minimizarea fraudelor medicale legate de facturare. Prin automatizarea majoritatii activitatilor de solutionare a reclamatiilor si de procesare a platilor, sistemele de blockchain ar putea contribui la eliminarea nevoii de intermediari si la reducerea costurilor administrative cat si a timpului de interactiune dintre furnizori si platitori. Blockchain-ul are capacitatea de a rezolva extrem de eficient gestionarea informatiilor logistice.

• Provenienta si integritarea lantului de distributie a medicamentelor.

Estimarile Industriei Farmaceutice indica o pierdere anuala de cca 200 miliarde de dolari, cauzate de comercializarea la nivel global a produselor farmaceutice contrafacute. Aproximativ 30% din medicamentele vandute in tarile in curs de dezvoltare sunt considerate a fi contrafacute. Un sistem bazat pe blockchain asigura elaborarea unui registru securizat, urmarind fiecare produs sau lot de produse farmaceutice pornind de la producator, trecand prin analiza distribuitorului si nu în ultimul rand la clientul final.

• Testele clinice din domeniul farmaceutic si cercetarea starii de sanatate a populatiei.

Estimativ, 50% din testele clinice nu sunt raportate, iar deseori cercetatorii esueaza, din diverse motive, sa publice rezultatele testelor. Acest lucru creeaza probleme esentiale privind siguranta pacientilor dar si lacune de cunostinte medicale pentru partile interesate de domeniul sanatatii si pentru actorii de politici in domeniul sanatatii. Incidenta fraudelor si a erorilor in inregistrarea studiilor clinice ar putea fi reduse prin adopatarea acestei tehnologii.

Imbunatatiri semnificative pot fi obtinute daca inregistrarile sunt facute in blockchain, deoarece modificarea lor ulterioara este imposibila, rezolvandu-se astfel o serie de problemele legate de modificarea/falsificarea rezultatelor, sincronizarea datelor si raportarea lor selectiva.

In plus, sistemele bazate pe blockchain contribuie la o mai buna colaborare intre participantii la studiile medicale si cercetatorii din aceste domenii sensibile precum medicina si managementul sanatatii populatiei.

• Securitatea cibernetica si asistenta medicala.

Potrivit raportului Protenus Breach Barometer[1], in 2017 au existat in total 450 de spargeri ale datelor cu caracer personal din sistemul de sanatate, care au afectat peste 27 de milioane de pacienti. Aproximativ 43% dintre spargeri au fost cauzate de factori interni si 27% din cauza hacking-ului si a rascumpararilor. Cresterea actuala a numarului de dispozitive de sanatate conectate, va crea dificultati pentru infrastructura si arhitectura IT sa sprijine evolutia ecosistemelor IoMT (Internet of Things Medical). Pana in 2020, aproximativ 20-30 miliarde de dispozitive medicale conectate la IoT vor fi utilizate la nivel global. Solutiile bazate pe blockchain au potentialul de a reduce decalajele de interoperabilitate a datelor obtinute din dispozitivele medicale mobile, asigurand in acelasi timp securitatea, confidentialitatea si fiabilitatea in cazurile de utilizare a IoMT.

[1] https://www.protenus.com/2017-breach-barometer-annual-report

Ce este Tehnologia Blockchain?

In esenta, blockchain-ul este un registru descentralizat care stocheaza informatii ce nu mai pot fi modificate ulterior. Este un registru digital in care orice informatie introdusa este criptata in formule matematice si fiecare formula matematica autentifica si valideaza o alta formula matematica ce contine alte date criptate la randul lor. Aceasta baza descentralizata de date contine toate informatiile tuturor tranzactiilor ce implica valoare si care sunt criptate pe blockchain, cu permisiunea de a le verifica autenticitatea in orice moment.

Fiecare block contine informatii (date), hash (amprenta digitala unica) si hash-ul blockului anterior. Ce fel de informatii contine un bloc depinde de ce fel de blockchain este. In cazul bitcoinului, datele respective se refera la tranzactii (expeditor, destinatar si numarul de bitcoini). Hash-ul are rolul de a identifica un bloc si continutul acestuia. Odata ce un bloc apare in lant, hash-ul (amprenta) acestuia este calculat/ă. Cum are loc prima tranzactie in interiorul blocului, se schimba si hash-ul/amprenta.

Al treilea element pe care un bloc il contine este hash-ul blocului anterior; astfel se creeaza un lant de blocuri. Daca am avea trei blocuri, atunci blocul numarul trei ar contine informatia despre blocul doi, care ar cuprinde informatia despre blocul unu, care nu contine informatie despre blocul anterior pentru ca este primul de acest fel.

Si in final, o alta metoda de securizare este distribuirea datelor intr-o retea. Astfel, fiecare utilizator are parte de o copie a lantului de blocuri. Asadar, atunci cand un nou bloc se creeaza, fiecare dintre participantii la retea primeste blocul, care este verificat si daca totul este bine, este apoi introdus in lant.

Sistemul se bazeaza pe consens. Pentru ca un bloc sa fie adaugat in lant trebuie ca toti cei care valideaza (noua informatie introdusa) sa fie de acord ca acela este un bloc bun.

Blockchain-ul nu este destinat exclusiv tranzactiilor si criptomonedelor, ci poate fi utilizat pentru a stoca date medicale, pentru a colecta taxe si chiar pentru a vota online.

Cine este Asociația pentru Tehnologii Avansate (ATA) ?

ATA are ca scop implementarea tehnologiilor avansate in toate domeniile de activitate socio-economica din Romania, de la domeniul medical la cel de aparare, de la domeniul financiar-bancar la activitatile de asistenta sociala.

In viziunea ATA, Romania are o sansa extraordinara de dezvoltare rapida economica si sociala daca reuseste implementarea cu succes a tehnologiilor avansate. Dintre acestea cel mai mare potential pentru generarea de efecte pozitive in societatea romaeasca il are tehnologia blockchain – pe care ATA isi propune sa o explice pe intelesul tuturor, sa imbunatatească nivelul de informare a publicului si sa creasca nivelul de constientizare a efectelor pozitive care pot fi generate de aceasta.

ATA isi propune cresterea nivelului de informare a publicului in domeniul tehnologiilor avansate, dincolo de comunitatea de specialisti in tehnologie, adresandu- se prin proiectele si actiunile sale atat actorilor din administratia publica (Guvern, Parlament, etc.), cat si autoritatilor de reglementare (BNR, ASF, ANRE, etc.) sau agentilor economici – ca principali beneficiari finali ai implementarii noilor tehnologii in activitatile industriale/economice.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.