“Utilizati modelul blockchain pentru a reduce costurile firmelor mici si pentru a acorda mai multa putere cetatenilor”, indeamna deputatii europeni

413 0

  • Aplicarea modelului blockchain in domeniul energiei, a lanturilor de aprovizionare și a guvernanței ar aduce beneficii întreprinderilor și cetățenilor
  • Trebuie însă promovate și alte utilizări ale tehnologiei decât cele pentru cripto-valute
  • Realizarea unor reglementari corecte ar putea transforma UE într-un lider global

 

Intr-un comunicat de presa transmis de Parlamentul European pe 16 mai 2018 referitor la un raport al Comisiei pentru Industrie, se spune ca aplicarea modelului blockchain in domenii ca cel al energiei, in lanturile de aprovizionare si zona guvernamentala, ar aduce reduceri de costuri pentru firme si ar acorda mai multa putere cetatenilor.

Tranzactiile in blockchain sunt inregistrate de catre mai multi utilizatori si nu de intermediari platiti si foarte des foarte costisitori. Modelul este in prezent foarte cunoscut pentru ca este acela dupa care functioneaza si monedele digitale, asa cum este si Bitcoin.

Comisia a aprobat recomandari referitoare la cum sa fie aplicat modelul blockchain si in alte domenii in asa fel incat sa fie reduse costurile firmelor mici, sa fie acordata mai multa putere cetatenilor si sa astfel sa faca din UE un lider global in acest domeniu.

Nu este totul doar despre Bitcoin

Cetatenii pot folosi tehnologia blockchain pentru a avea acces deplin asupra datelor personale si asupra acordarii de drepturi de vizualizare de catre terti, in timp ce firmele mici si start-up-urile inovative ar putea folosi tehnologia pentru a reduce costurile de intermediere si pentru a se asigura ca tranzactiile sunt executate eficient.

Parlamentarii europeni sustin aplicarea modelului blockchain în domenii cum ar fi consumul de energie, sănătate, lanțuri de aprovizionare, transport, finanțe și industrii creative.

De exemplu, blockchain poate ajuta la:

  • Monitorizarea originii produselor, oferind certitudinea ca diamantele sunt obtinute etic, hainele nu sunt produse prin exploatarea lucratorilor si o sticla de sampanie vine chiar din regiunea Champagne.
  • “Democratizarea” pietei de energie prin acordarea dreptului gospodariilor de a produce energie si a o schimba fara a avea nevoie sa plateasca un intermediar.
  • Crearea de inregistrari, cum ar fi in registrele de terenuri, certificate de nastere si licente profesionale cu o dependenta scazuta de avocati, notari sau oficiali guvernamentali.

 

Realizarea reglementarilor corecte pentru blockchain

 Europarlamentarii din Comisia de Industrie au cerut Comisiei Europene sa propuna o reglementare gandita sa promoveze diferite utilizari ale blockchain si a altor baze de date distribuite care sunt inovative si neutre tehnologic.

Pentru a se asigura ca sectorul este competitiv, europarlamentarii au cerut ca in bugetul multianual al UE de dupa 2020 sa fie incluse fonduri pentru proiecte de cercetare-dezvoltare pe blockchain.

Citat

Raportoarea Eva Kaili (S & D, EL) a declarat: “Astăzi, Comisia pentru industrie a votat în mod univoc în favoarea unei tehnologii de viitor care ne așteaptăm să schimbe calitatea vieții, să intareasca IMM-urile și să îmbunătățească modelele de afaceri în majoritatea sectoarelor industriale. Blockchain este o tehnologie de vârf și aspirăm să transformăm UE în lider mondial în era celei de-a patra revoluții industriale “.

Urmatorii pasi

Rezoluția fără caracter obligatoriu a fost aprobată cu 52 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 6 abțineri. Comisia pentru industrie a aprobat, de asemenea, o întrebare care va fi adresată Comisiei si care urmează să fie dezbătută în cursul sesiunii plenare din iunie.

Context

Tranzactiile bazate pe blockchain creeaza înregistrări publice rapide, ieftine și sigure și pot fi utilizate și pentru multe operatiuni nefinanciare, cum ar fi votarea în alegeri sau dovada existenței unui document la un anumit moment. Blockchain-urile sunt deosebit de potrivite pentru situațiile în care este necesar să se cunoască istoricul unei proprietăți.

Acestea prezintă, de asemenea, oportunități în toate tipurile de servicii publice, cum ar fi plățile pentru sănătate si asigurari sociale, acestea fiind din perspectiva dezvoltarilor blockchain contracte care se autoexecuta si care usureaza drumul catre companii autonome care se conduc fara interventia omului.

 

Sursa:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20180516IPR03622/use-blockchain-model-to-cut-small-firms-costs-and-empower-citizens-urge-meps

Leave A Reply

Your email address will not be published.