Cum a devenit Lituania centru de inovare al Industriei Crypto

525 0

Pe malul sud-estic al Marii Baltice se afla Lituania, o tara cu aproximativ 2,8 milioane de locuitori. Majoritatea lituanienlor ar face orice pentru ca tara lor sa ocupe un loc mult mai important pe o harta UE, unde exista alte 77 de orase europene mai mari decat capitala Vilnius, care numara doar 578.000 de locuitori. In ciuda acestui fapt, Lituania a depasit natiuni de 20 de ori mai mari in ceea ce priveste ICO-urile, transformand-o in  cincea tara europeana din punct de vedere al finatarilor de tip “crowdfounding”. Mica natiune se mandreste cu o crestere masiva a domeniului cripto monedelor, ajutata de internetul rapid si de un climat de reglementare favorabil.

Natiunile mici genereaza proiecte crypto de succes

In timpul secolului al XIV-lea, Marele Ducat al Lituaniei era cea mai mare tara din Europa, insa a suferit de atunci o diminuare a teritoriului, secole de conflicte si anexari lasand urme importante. Astazi, ea se situeaza pe locul al 35-lea din cele 49 de natiuni europene in functie de populatie dar in unele privinte, Lituania inca produce peste ponderea sa. ICO Watchlist situeaza Lituania ca fiind a cincea tara europeana din punct de vedere al finatarilor crowdfounding, si al numarului de proiecte noi lansate in cadrul granitelor sale. Numai Bankera (Banking for the Blockchain ERA) a obtinut 150 de milioane de dolari si s-a raportat ca 10% din totalul banilor ICO stransi anul trecut s-au dus spre tara baltica.

 

Nu este singura tara din acea parte a lumii care a imbratisat cripto-revolutia ;tarile vecine, Letonia si Estonia sunt de asemenea, nuclee de dezvoltare ale industriei criptomonedelor, in timp ce Belarus a reglementat recent criptomonedele si a declarat impozit 0 pana in 2023 pentru firmele cu activiatate in domeniul criptomonedelor. Afinitatea Lituaniei in ceea ce priveste cripto este un lucru regional,dar totusi inclinatia sa pentru digital si descentralizare pare mai puternica decat cea a tarilor vecine. Anecdotic, acesta pare a fi cazul; participati la orice conferinta cripto  din acest an si probabil veti intalni mai multi lituanieni decat rusi, ucraineni si estonieni laolalta.

Educatie, independenta si internet rapid

Bescouted este o comunitate de fotografie care se pregateste sa lanseze propriul ICO si propriul token pentru a recompensa utilizatorii pentru partajarea continutului foto. Fondatorul ei, Deividas Leilionas, crede ca lituanienii au fost pregatiti sa adopte cripto cu mult timp inainte ca Bitcoinul sa devina important, explicand: “Din punct de vedere istoric, Lituania a pastrat intotdeauna standarde ridicate pentru educatie.Dupa ce si-au recapatat independenta, lituanienii au fost contractati pentru a dezvolta solutii software pentru companiile occidentale si, prin urmare, au format un numar mare de ingineri.Guvernul este, de asemenea, foarte orientat spre tehnologie si a dezvoltat o infrastructura IT excelenta.Pentru o perioada de timp, Lituania conducea cel mai rapid internet pe cap de locuitor din lume “. 

Vladas Jurkevičius, CEO-ul start up-ului lituanian pentru identitatea digitala, Safein, adauga: “Lituania nu are un istoric al start up-urilor de renume mondial si nu am avut acces la fonduri mari de investitii. ICO si comunitatile cripto elimina granitele astfel incat indiferent unde te afli, doar echipa, tehnologia si ideea conteaza. In plus, comunitatea blockchain este foarte puternica in Lituania; oamenii isi impartasesc ideile si traiesc in mod liber.Tara este renumita pentru cadrul sau de reglementare si pentru companiile fintech, iar atunci cand tehnologia blockchain era in crestere, o multime de proiecte au primit sprijin din partea guvernului”.

 

Cripto – un factor de echilibru  intre natiuni

Unul dintre cele mai importante aspecte despre cripto monede este acela ca ofera natiunilor sansa de a concura de la egal la egal. Nu conteaza PIB-UL sau cat de multe rachete nucleare ai, pe internet, toata lumea este egala. Acest lucru a dat sansa de a conta tarilor care in mod traditional erau intarziate din punct de vedere al dezvoltarii economice si industriale. De la insule pana la state nationale mici, o serie de avanposturi globale au facut cunoscut faptul ca sunt deschise pentru cripto-afaceri. In ceea ce priveste adoptarea cripto, de exemplu Marea Britanie a fost mult timp sinonim cu Bitcoin(este chiar speculat ca Satoshi ar fi putut fi britanic din cauza ortografiei) Dar guvernul britanic s-a miscat incet in  valorificarea fenomenului cripto, permitand natiunilor europene precum Serbia, Slovenia, Elvetia, Malta si Lituania  sa le-o ia inainte.  

Joao Martins este directorul de dezvoltare al Birdchain, o platforma de publicitate si recompensare lituaniana bazata pe tokeni. S-a mutat din tara acum doi ani din Portugalia, tara sa nativa. Joao vorbeste despre cum este sa simti “pulsul unei intregi generatii cuprinse de o energie adolescentina [a criptomonedelor] si de o puternica determinare sa-si dovedeasca valoarea in lume”.  La fel ca Deividas de la Be Scouted, el lauda calitatea internetului si adauga: “De cand au devenit parte a UE, au existat investitii importante in infrastructura tehnologica si educatie … Lituania este, de asemenea, o societate mica in care antreprenorii intra cu usurinta  in contact cu colegii lor si realizeaza astfel schimburi de experienta. Blockchain si cripto au lovit Lituania la momentul potrivit si au fost “confiscate” cu bucurie “.

Crypto este o aeronava extraterestra, care se prabuseste pe o  pasune, iar guvernele globale sunt bovinele mirate care incearca sa-i inteleaga pe extraterestrii. Unele dintre ele sunt speriate, altele ignora, in timp ce altele urmaresc cu atentie fenomenul si decid ca le place ceea ce vad. Chiar acum, Lituania si tarile vecine se afla in fruntea acelei cirezi.

Sursa: www.bitcoin.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.