Visa vs. criptomonede – este doar o problema de timp

448 0

Posibilitatile de utilizare a criptomonedelor si retelelor de plati descentralizate au primit un “boost” neasteptat saptamana aceasta urmare a faptului ca platile VISA in Europa au fost nefunctionale, lasand mii de persoane fara posibilitatea de a plati bunurile si serviciile achizitionate.

BBC relateaza ca au existat persoane care au ramas blocate in benzinarii neputand sa isi plateasca combustibilul tocmai alimentat sau cazuri de persoane care au parasit jenati restaurantele in care tocmai servisera masa pentru ca nu au fost capabili sa isi plateasca nota.

Visa News Europe a postat pe Twitter despre esecul de zilele trecute dar succesiunea de comentarii care au urmat postarii a dus imediat spre o dezbatere despre avantajele trecerii la criptomonede.

Serviciul centralizat de procesare a platilor al Visa proceseaza de obicei 150 de milioane de tranzactii zilnic. Ca orice serviciu centralizat, Visa ruleaza pe un grup selectat de servere care genereaza un punct unic de esec (“single point of failure”) in comparatie cu retelele descentralizate ca cea a Bitcoin sau ale altor criptomonede.

Sistemele descentralizate ruleaza prin noduri distribuite in mai multe locatii, de multe ori pe plan international, iar sistemul devine mai sigur si cu mai mic risc de esec, pe masura ce mai multe noduri se alatura retelei. Bitcoin a fost 99,99% operational de cand a fost lansat in 2009, iar retelele de tip blockchain teoretic pot functiona pe o perioada nedeterminata fara intreruperi.

Dezbaterea, desigur, este despre problema scalarii cu care se confrunta retelele blockchain. Reteaua necesita actualizarea tuturor nodurilor pentru ca o tranzactie sa poata fi verificata si cu tot mai multe tranzactii care sa fie procesate si adesea inregistrate permanent, lucrurile pot sa incetineasca, ducand la timpi de asteptare mai mari si la taxe mai mari de tranzationare.

Cu toate acestea, ultimii ani au inregistrat o crestere a adoptiei tehnologiei blockchain si a inovarii in acest domeniu. Doisprezece dintre cele mai mari 26 de banci din China au adoptat tehnologia blockchain anul trecut, urmate de multe alte institutii financiare mari care urmaresc reducerea costurilor de tranzactionare si realizarea instantanee a transferurilor transfrontaliere intre diferite monede si natiuni. Miliarde de dolari au fost investite in proiecte din aceasta industrie si facilitati guvernamentale au fost lansate in diferite tari pentru proiecte de cercetare-dezvoltare in blockchain.

Sunt in desfasurare multe proiecte la care lucreaza experti in dezvoltare pe blockchain pentru realizarea de solutii de scalare. Bitcoin s-a impartit in 2017 urmare a unui dezacord cu privire la solutia de scalare, dezvoltatorii BTC lucrand in prezent la o solutie de nivel doi in afara retelei numită Lightning Network care sa permita ca o parte din procese sa se realizeze in exteriorul blockchain-ului principal, evitand astfel congestia. Dezvoltatorii BCH au marit dimensiunea blocului de date pentru acelasi motiv si in cadrul altor proiecte se lucreaza la solutii proprii de tehnologie de scalare.

Exista diferite tipuri de sustinatori ai criptomonedelor. Unii sunt in domeniu doar pentru castigurile financiare, in timp ce altii cred ca fenomenul criptomonedelor le va permite sa traiasca in afara sistemelor administrate de autoritatile financiare si legale si ca vor fi capabili sa tranzactioneze liber de la persoana la persoana fara taxe sau supraveghere. Altii inca cred ca tehnologia va elimina acele sisteme definitiv si va revolutiona societatea distrugand controlul institutiilor financiare asupra libertatilor personale si financiare ale oamenilor de rand.

Indiferent de tabara in care te afli, pare din ce in ce mai clar ca pe masura ce intram intr-o era in care criptomonedele sunt in competitie cu institutiile financiare centralizate, noua tehnologie ar trebui, in final, sa ajute la ruperea monopolului pe care aceste institutii il au si sa le forteze sa ofere servicii mai bune in termeni mai acceptabili, sau acestea risca sa devina istorie in conditiile unui inevitabil mars al progresului.

Sursa: www.ccn.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.