Porturile din Abu Dhabi lanseaza o solutie blockchain pentru schimburile comerciale de import si export

291 0
Porturile din Abu Dhabi lanseaza o solutie blockchain pentru schimburile comerciale de import si export

Maqta Gateway, o filiala detinuta in totalitate de dezvoltatorul maritim Abu Dhabi Ports, a dezvoltat si lansat propria solutie de blockchain pentru logistica si comert international.

“Silsal” inseamna in limba araba “lant” si este prima platforma blockchain de acest fel din Abu Dhabi care va permite urmarirea in timp real a containerelor de marfa si a documentelor electronice, astfel economisind timp si sporind eficienta comertului international intr-un sistem descentralizat, raporteaza Agentia Emirates News.

Solutia de tip blockchain a fost dezvoltata pentru a reduce decalajul dintre exportatori si importatori intr-o industrie recunoscuta pentru aversiunea la digitalizare si schimbare. Isi va atinge scopul  prin reducerea nevoii de a utiliza documente pe suport de hartie , comunicarea verbala  si vizitele fizice, interactiuni care vor fi inlocuite cu schimburi rapide de informatii in timp real prin intermediul unui registru descentralizat.

Industria internationala de transport maritim este in mod particular predispusa la a fi revolutionata, Forumul Economic Mondial (WEF) estimand ca  tehnologia blockchain ar putea sa economiseasca 20% din totalul cheltuielilor cu transportul fizic de marfuri, reducand astfel costurile cu pana la 1 trilion de dolari in comertul mondial.

“Blockchain este un pas cheie in digitalizarea comertului” a spus dr. Noura Al Dhaheri, CEO al Maqta Gateway, adaugand:

Prin intermediul Silsal, vom oferi comunitatii comerciale acces securizat si integrat la tehnologia blockchain, cu valoarea adaugata a reducerilor de  costuri si de timp prin urmarirea in timp real, reducerea documentelor pe support de hartie si usurinta in extragerea informatiilor vitale pentru a primi actualizari live.

Platforma va putea de asemenea sa cripteze si sa asigure toate documentele esentiale de transport, inclusiv conosamentul, rezervarea, livrarea si comenzile.

Dezvoltat de Digital Innovation Lab al Maqta Gateway, reteaua blockchain a fost testata alaturi de clientii strategici ai porturilor Abu Dhabi inainte de lansare. Se va vedea o lansare comerciala catre transportatorii de marfuri si clientii lor initiali. Ulterior, tehnologia va fi oferita si restului comunitatii comerciale ca un “instrument complementar” alaturi de actualul sistem comunitar al portului Maqta, o miscare ce va accelera adoptia.

Solutia se inscrie intr-o lista tot mai mare de aplicatii similare in cadrul industriei de comert international, inclusiv sistemele dezvoltate de cel mai mare port de transport maritim din Europa de la Rotterdam, Portul Australiei din Brisbane, industria maritima din Coreea si cea mai mare companie maritima din lume, Maersk.

Sursa: www.ccn.com
Imagine: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.