Startul adoptiei institutionale. Universitatile au inceput sa investeasca in Bitcoin

150 0

Conform lui John Lore, fondatorul Capital Fund Law Group, institutiile academice si universitatile au inceput sa se implice in piata criptomonedelor, astfel recunoscand potentialul pe termen lung al criptomonedelor ca bitcoin si ethereum.

“Am vazut institutii academice care au facut investitii limitate din motive strategice. Nu pot spune numele acestor institutii pentru ca este vorba de confidentialitatea relatiei avocat-client, dar exista persoane cu preponderenta pe Coasta de Est care au inceput sa faca investitii modeste in aceasta zona.”

Adoptia institutionala reala

Prin definite, un investitor institutional este o entitate care aduna fonduri din diferite surse pentru a cumpara proprietati, actiuni si active. Investitorii institutionali includ entitati ca banci, companii de asigurari, fonduri de hedging sau fonduri mutuale.

Fonduri mici de hedging si firme mijlocii de investitii nu pot fi considerate investitori institutionali, contrar opiniilor multor investitori in piata de criptomonede. Dar, “entitati” ca universitatile si fundatiile sunt investitori institutionali in adevaratul sens al cuvantului care pot aloca miliarde de dolari pentru investitii in piata de criptomonede si pot astfel creste lichiditatea criptomonedelor.

Oricum, pentru ca institutiile academice si fundatiile sa isi asume investirea unor sume consistente este nevoie de solutii de depozitare corespunzatoare, asa cum spune si fondatorul fondului de hedging cripto, Ari Paul:

“Banii institutionali au inceput sa fie directionati catre criptomonede pe la mijlocul lui 2017, dar procesul a fost mai lent decat multi (inclusiv eu) s-au asteptat. Asta nu inseamna ca banii nu vin. Sunt o multime de piese care trebuie puse impreuna, una dintre cele mai importante fiind depozitarea de catre terti. Custodia nu este binara. Nu este ca si cum Coinbase lanseaza solutii de depozitare si brusc, fiecare fond de pensii va investi cate 100 milioane USD in BTC. Este nevoie de timp pentru ca solutiile de depozitare sa castige incredere. Dar cred ca vom avea solutii “third-party” de depozitare solide cel tarziu in Septembrie anul acesta.”

Lore are o opinie similara cu cea a lui Paul sustinand ca majoritatea investitiilor care au fost facute in piata de criptomonede au venit dinspre persoane fizice cu potential financiar foarte ridicat si de la “family offices”, si nu de la investitori institutionali. Dar Lore scoate in evidenta ca exista cativa investitori institutionali care sunt activi in piata si odata ce vor fi evitate potentialele conflicte institutionale, acestia vor incepe sa investeasca in criptomonede.

Totusi, Lore spune ca universitatile si fundatiile au inceput timid deja sa investeasca in criptomonede, adaugand ca interesul lor crescut cu privire la piata arata potentialul serios al criptomonedelor pe termen lung.

“Vedem mediul academic ca pe o curea de legatura intre tinerii si entuziastii manageri de fonduri si strangerea de capital”, a adaugat Lore.

Semnificatia interesului aratat de universitati este cu atat mai mare cu cat fundatiile universitatilor administreaza adeseori multe miliarde de dolari, prioritatea lor fiind sa investeasca in active foarte sigure care ofera stabilitate pe termen lung.

Cererea in crestere pentru criptomonede din partea institutiilor academice inseamna ca investitorii institutionali au inceput sa accepte criptomonedele ca pe o clasa de active stabile care eventual vor concura activele traditionale.

Sursa: www.ccn.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.