Rusii incep sa mineze Bitcoin in apropierea unui exercitiu NATO in Norvegia

250 0

O investitie serioasa ruseasca intr-o noua ferma de minat cripto din Norvegia a generat intrebari – de ce aici, de ce acum? Rusii investesc un miliard de coroane intr-un proiect de instalare a mii de computere puternice, la doar cativa kilometri de locul unui mare exercitiu al NATO. Constructia fermei este prevazuta sa inceapa in aceasta vara, iar
contra-spionajul norvegian este deja interesat sa afle ce este in containerele care sosesc.

 Mina ruseasca in padurile din Norvegia

Compania rusa New Mining Company, cunoscuta pentru faptul ca ofera solutii si oportunitati de minat cripto la scara industriala, lucreaza la o investitie serioasa in Norvegia. Vrea sa instaleze mii de unitati de minat intr-o ferma noua. Companiile locale participa, de asemenea, la proiectul in valoare de un miliard de coroane norvegiene (125 milioane USD).

Constructia va incepe in luna august, insa opt containere de echipamente au fost deja livrate pe terenul din municipalitatea Alvdal. Regiunea a atras deja companii cripto din Israel, China, Japonia, Kazahstan si SUA, oferind tarife reduse pentru  electricitate si dezvoltand infrastructura de comunicatii. Cu toate acestea, multi se intreaba de ce rusii sunt atat de interesati de Norvegia, in conditiile in care Rusia ofera conditii bune pentru mineri.

Trident Junction 2018, cel mai mare exercitiu militar condus de NATO in istoria Norvegiei, va incepe pe 5 octombrie, in localitatea vecina Tynset, la doar cativa kilometri de concentrarea planificata a puterii de calcul rusesti. Un numar de 40.000 de militari si 130 de aeronave vor fi dislocate la sud de Røros, o municipalitate din judetul Trøndelag.

Potrivit unei articol aparut in cotidianul norvegian Aftenposten, apropierea instalatiei cripto rusesti de zona manevrelor planificate ale Aliantei a atras atentia serviciilor speciale norvegiene. Localnicii se intreaba de asemenea de ce rusii au ales dintr-o data aceasta zona si de ce chiar acum.

Unii spun ca acele computere pot fi modificate  

Ferma va fi infiintata la aproximativ 5 km nord-vest de Alvdal, la marginea unei paduri dese. Bransamentele electrice de mare putere si cablurile optice sunt deja vizibile in zona, potrivit ziarului norvegian, “intreaga zona pare ca o cariera”. Reprezentantii companiei Nordanvind, compania care supravegheaza constructia,
s-au intalnit deja cu autoritatile norvegiene pentru a oferi detalii despre proiect.

“Credem ca sosirea rusilor (si exercitiul NATO) aici este o coincidenta pura. Este usor de aflat ce fel de echipament au adus in containere. Nu cred ca poate fi folosit pentru altceva decat pentru minarea bitcoin “, a declarat Arund Løvik, oficial al Nordandvind. Compania a fost fondata de sapte municipalitati si trei companii din judetul Hedmark, cu obiectivul initial de a atrage giganti precum Facebook, Microsoft, Google si Amazon. Cu toate acestea, aceste eforturi au esuat pana acum.

Jonny Andersen, reprezentantul in Norvegia al New Mining Company, a incercat de asemenea, sa clarifice situatia: “Din cate stiu, proprietarii rusi sunt baieti seriosi. Ei inteleg ca serviciile speciale norvegiene sunt foarte interesate de activitatile lor. Asteapta verificarile si nu se tem de nimic “. Andersen conduce de asemenea firma locala Fjell-IT.

Altii nu sunt atat de siguri de scopul proiectului. Torgeir Waterhouse, directorul Departamentului Internet si New Media al Asociatiei norvegiene a Industriei IT (IKT-Norge), a subliniat ca numai cei care au acces direct la hardware pot sa spuna exact pentru ce sunt destinate calculatoarele. El crede ca este posibil sa se foloseasca echipamentul pentru un atac cibernetic puternic, chiar daca este vorba de unul la scara mica. Cel mai important in astfel de atacuri, a remarcat el, este ca acestea se desfasoara in secret si de la o distanta mare.

Serviciul Norvegian de Securitate al Politiei (PST) a confirmat ca este informat despre sosirea iminenta a rusilor. “Suntem constienti de constructia si planurile rusesti, dar preferam sa nu comentam aceste evenimente”, a spus Martin Bernsen, consilier senior la PST. “Exercitiile NATO, fara indoiala, trezesc interesul serviciilor de informatii straine”, a adaugat el.

Serviciul de Informatii Secrete norvegian a recunoscut ca a primit si rapoarte despre proiectul rusesc. Cu toate acestea, secretarul de presa al comandantului norvegian, Per-Thomas Bøe, a subliniat ca PST este autorizat sa vorbeasca in aceasta situatie in numele tuturor autoritatilor norvegiene. Agentia Nationala de Securitate (NSM) a comentat, de asemenea, concis: “Suntem familiarizati cu situatia si ne abtinem de la comentarii suplimentare”, a declarat Hans Christian Pretorius, directorul Cybersecurity la NSM.

Sursa: www.bitcoin.com
Imagini: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.