Fostul sef al Bursei din Zurich, Christian Katz lanseaza un cripto exchange

514 0

Fostul CEO al Bursei din Zurich (SIX) este din nou in afaceri: lanseaza o platforma de schimb pentru criptomonede. El a vorbit pentru finews.ch despre planurile sale.

In acronimul celei mai recente platforme elvetiene de schimb cripto (SCX) trebuie doar sa inlocuiti litera “C” cu “I” si se citeste deja SIX, care este cel mai important furnizor de infrastructura financiara din tara. “C” in “SCX” este esenta pentru ca afacerea este despre cripto iar acronimul vine de la Swiss Crypto Exchange, platform online care se ocupa cu tranzactionarea monedelor digitale si a token-urilor.
Anul trecut, finews.ch a anuntat intentia SCX din  Zurich de a obtine o licenta bancara. Miercuri, SCX va lansa prima platforma de tranzactionare elvetiana reglementata pentru produse de tip blockchain si criptomonede.

Un expert in domeniu va superviza lansarea: Christian Katz, care din 2009 pana in 2015, a condus SIX Swiss Exchange. In calitate de presedinte al SCX, doreste sa ofere industriei cripto elvetiene ceea ce a reusit cu centrul financiar la SIX – o piata elvetiana de schimb al monedelor si produselor digitale.

«Umplem un gol»

Din declaratiile lui Katz pentru finews.ch rezulta ca exista un decalaj. “In economia cripto elvetiana, exista deja numeroase verigi in lantul de business – cum ar fi startup-urile din sectorul cripto si blockchain, consultantii si firmele de avocatura.” Ca solutii de stocare exista un fel de post-decontare, spune fostul sef al bursei. “Profitand de acest decalaj, putem construi ceva pozitiv in Elvetia”.

Nu este faptul ca schimburile cripto sunt ceva nou. Acestea sunt disponibile in intreaga lume, preferand paradisurile exotice ale insulelor cu un regim fiscal permisiv. Acest lucru nu contribuie neaparat la reputatia platformelor, iar titluri precum recentul atac al hackerilor impotriva unui schimb cripto coreean chiar mai putin.

Doua criptomonede si trei token-uri in oferta

 SCX, condusa de CEO-ul Cyrill Tröndle, incearca sa aduca transparenta. Spre deosebire de concurentii internationali, locul de tranzactionare are o adresa fizica si o guvernanta corporativa; platforma s-a alaturat unei organizatii de autoreglementare si utilizatorii sai trec prin controale adecvate.

In plus, SCX ofera utilizatorilor acces direct la active digitale. Prin intermediul platformei, banii fiat, cum ar fi francul, pot fi utilizati pentru a achizitiona cripto monedele Bitcoin sau Ether, care la randul lor pot fi investite initial in trei token-uri. Acestea sunt Proxeus, Basic Attention Token si Streamr Datacoin – in cazul lui Zug Proxeus Katz ocupa pozitia de consultant. Aceste token-uri pot fi achizitionate prin intermediul SCX si, de asemenea, schimbate inapoi in bani Fiat. Totul printr-o singura platforma.

Inapoi la SIX?

Spre deosebire de alte schimburi cripto, startup-ul din Zurich nu detine “active”. Cu toate acestea, pe site-ul web veti gasi instructiuni despre cum sa creati un «portofel» cripto. De asemenea, compania accepta transferuri de la toate bancile elvetiene, potrivit lui Katz.

In primele doua saptamani de la inceperea tranzactionarii, SCX doreste sa construiasca incredere in randul utilizatorilor sai. Dar despre perspectiva pe termen lung – ar fi potrivita o abordare precum cea a SIX-ului pe care Katz o cunoaste atat de bine? Fostul sef al bursei este acoperit. Dar parteneriatele nu sunt in mod evident excluse. “Compania este in contact cu diverse companii financiare si de tehnologie”, explica el. Mai mult, platforma a fost proiectata astfel incat sa poata fi conectata eficient la alte sisteme.

 

Sursa: www.finews.ch

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.