The Daily: Votul elvetian privind “banii suverani”, bancher rus impotriva interzicerii criptomonedelor

173 0

Alegatorii elvetieni vor decide in aceasta duminica daca vor reveni asupra bancilor cu rezerve fractionare sau vor sustine un concept de “bani suverani” pentru finantele tarii. Sustinatorii initiativei prevad o centralizare mai profunda pentru a remedia deficientele sistemului financiar traditional – o viziune destul de diferita fata de cea a descentralizarii care a venit cu criptomonede, precum bitcoin, ca urmare a crizei financiare globale din 2008. In cadrul acestui articol prezentam si o declaratie a unui important bancher rus care avertizeaza ca reglementarile stricte in domeniul cripto ar putea impiedica dezvoltarea tehnologiilor de tip blockchain.

Elvetia decide soarta rezervei bancare fractionare

Descentralizare vs. centralizare mai puternica – cele doua viziuni alternative privind reactia la criza financiara din 2008 au concurat pentru atentie si sprijin in ultimul deceniu. Prima strategie a fost nucleul cripto-revolutiei. Acesta este remediul propus atat de comunitatea bitcoin in crestere in lumea intreaga, cat si de catre suporterii conceptului de stat minimal / taxe scazute, asemeni urmasilor miscarii Tea Party din SUA. Sustinatorii celei de-a doua abordari s-au pronuntat in favoarea acordarii mai multor puteri si a unei responsabilitati si mai mari autoritatilor financiare centralizate.

Despre “banii suverani”

Duminica 10 iunie, alegatorii elvetieni au fost chemati sa sprijine “Vollgeld”, o reforma radicala care urmareste centralizarea in continuare a autoritatii financiare in mainile bancii centrale a tarii. La referendumul privind “banii suverani”, Elvetia va decide daca va schimba sistemul bancar cu rezerve fractionare, care permite bancilor sa creeze bani prin imprumuturi mult mai mari decat cele pe care le detin in depozite, raporteaza Quartz. Propunerea este aceea de a acorda Bancii Nationale a Elvetiei un monopol asupra acestei functii, in timp ce bancile comerciale vor trebui sa imprumute doar ceea ce au. 

Initiativa ar centraliza crearea de bani la banca centrala, dar, de asemenea, ar si concentra acolo profiturile corespunzatoare si deciziile cu privire la cine ar trebui sau nu ar trebui sa primeasca imprumuturi. Oponentii sai sustin ca referendumul este un raspuns populist la criza financiara anterioara si avertizeaza ca daca va reusi, va duce la o noua criza si chiar va declansa o panica asemanatoare cu Brexit in puternicul sector bancar al tarii. Acest lucru este totusi un rezultat putin probabil. Asteptarile predominante sunt ca cetatenii elvetieni vor mai fi chemati sa faca si alte alegeri de acest fel, pana la urmatoarea criza.

In ultimii ani, Elvetia a devenit prietenoasa cu industria cripto din punct de vedere juridic, si astfel multe companii au acum sediul central aici sau sunt reprezentate.
Gigantul miner cripto Bitmain din China a deschis o sucursala acolo, iar una dintre cele mai mari banci din Rusia, Gazprombank, a anuntat planurile de a testa tranzactiile cu criptomonede in Elvetia. Tara a stabilit o “cripto-vale” in cantonul Zug si a luat in considerare in mod oficial posibilitatea de a emite o criptomoneda sustinuta de stat.

Un bancher avertizeaza – regulile cripto mai stricte vor afecta dezvoltarea blockchain 

O interdictie privind criptomonedele la nivel de tara ar periclita dezvoltarea tehnologiilor de tip blockchain si ar impiedica fructificarea intregului potential al monedelor digitale, potrivit lui Gref German, un bancher important si fost ministru al economiei si comertului din Federatia Rusa. Desi recunoaste ca nu utilizeaza criptomonede, Gref constata ca le considera o sursa de finantare a dezvoltarii blockchain. In aprilie, el a spus ca tehnologia era inca “necoapta si supraevaluata”.

Herman Gref este presedintele Sberbank, cea mai mare banca din Rusia si printre cele mai mari din Europa. La inceputul acestui an, rapoartele au aratat ca “banca de economii” a Rusiei intentiona sa eludeze reglementarile locale si sa ofere clientilor servicii de tranzactionare cripto in strainatate.

De asemenea, Gref si-a expus opinia conform careia majoritatea tarilor nu recunosc criptomonedele datorita descentralizarii lor. “Nici un stat nu va renunta usor la monopolul asupra emiterii de bani. Majoritatea guvernelor cred ca moneda virtuala este o proprietate si ca orice alta proprietate, trebuie sa fie impozabila “, a spus el, citat de Kommersant, un important cotidian rus de afaceri. Bancherul a avertizat, de asemenea, ca investitiile in active digitale sunt asociate cu riscuri ridicate.

Noi roboti de tranzactionare pe Telegram 

The Intelligent Trading Foundation (ITF), dezvoltator al unui asistent de cripto-tranzactionare care foloseste inteligenta artificiala, a anuntat doi noi roboti de tranzactionare pentru Telegram. Acestia vor oferi utilizatorilor semnale importante de tranzactionare si notificari privind oportunitatile de piata.

Intelligent Trading Bot, care vine atat cu abonamente gratuite cat si premium, trimite utilizatorilor semnale de tranzactionare si sugereaza strategii bazate pe semnalele de analiza tehnica, cum ar fi Simple Moving Average, Relative Strength Index si Ichimoku Cloud Breakout. Datele acopera sute de criptomonede, oferind comerciantilor o perspectiva valoroasa.

Cealalta optiune gratuita afiseaza informatii scurte despre criptomonede la cererea membrilor unui grup Telegram care a activat serviciul. The intelligent Trading Infobot poate fi adaugat la orice grup din mesagerie si va oferi date actuale privind pretul si volumul de tranzactionare, precum si cele mai recente alerte de tranzactionare pentru sute de monede si perechi pe trei schimburi cripto.

 

Sursa: www.bitcoin.com
Imagini: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.