“Depozitarea reglementata a criptomonedelor va aduce in joc investitorii mari”, declara un manager al unui fond de hedging.

192 0

Oricine ramane in spatiul cripto suficient de mult incepe sa recunoasca mantrele familiare.

“Nu investi mai mult decat iti poti permite sa pierzi”.

“Suntem in primele zile ale internetului”.

“Adoptarea urmeaza.”

Toate acestea sunt afirmatii corecte, dar in prezent ultima dintre ele este tinuta pe loc de lipsa reglementarii si de serviciile financiare traditionale, pastrand astfel criptomonedele la marginea pietelor financiare globale ca o zona periferica, o investitie riscanta fara garantii si fara supraveghere sau masuri de protectie.

Kyle Samani, manager al unui fond de hedging, a declarat intr-un interviu telefonic pentru Bloomberg:

“Sunt o multime de investitori pentru care serviciile de depozitare au fost bariera. In urmatorul an, piata va recunoaste ca depozitarea este o problema rezolvata. Asta va debloca un val masiv de capital.”

Samani a testat noile servicii de depozitare ale Coinbase Inc, unul dintre multele lansate pe intregul ecosistem. Autoritatile coreene au admis recent ca amana reglementarea criptomonedelor doar pentru a evita legitimarea in continuare a miscarii, insa reglementarea este pe drum, la fel si serviciile financiare si chiar si mecanismele de protectie si de siguranta de care beneficiaza cei din sistemele bancare traditionale.

Grupul global de servicii financiare Nomura a lansat recent serviciile de nivel institutional pentru depozitarea activelor cripto si la inceputul acestui an BitGo a achizitionat Kingdom Trust, un manager de active in valoare de 12 miliarde USD, pentru a actiona ca depozitar al activelor lor, existand chiar discutii ca BitGo sa devina in viitor un depozitar independent.

Desi aceste servicii pot fi vazute de unii ca fiind centralizate si/sau care necesita incredere, genul de lucruri pentru care multi se indreapta spre zona cripto pentru a le evita, aceste garantii facultative sunt necesare pentru cresterea nivelului investitiilor institutionale.

Aducerea in joc a “Balenelor”

Serviciile reglementate de depozitare permit traderilor institutionali sa deschida pozitii uriase pe piata bursiera fara a trebui sa-si asume raspunderea personala pentru custodia fondurilor. Acest lucru permite fondurilor speculative sa ofere traderilor lor milioane de dolari fara a exista riscul ca acestia sa zboare catre Bahamas cu banii si sa previna furtul si pierderile accidentale, in principiu actionand ca o polita de asigurare a milioanelor si miliardelor tranzactionate zilnic.

In prezent, optiunile similare sunt limitate in spatiul cripto, iar institutiile care doresc sa-si trimita traderii in lupta trebuie sa accepte riscuri majore in acest sens. Este dificil sa urmaresti activele cripto, este chiar si mai greu sa le returnezi, iar trimiterea de fonduri catre o adresa gresita va duce, de obicei, la pierderea lor permanenta, toate acestea fiind un teritoriu nou si necunoscut pentru unii. Traderii de la marile companii care opereaza pe pietele cripto au in prezent controlul personal asupra unor sume uriase de bani si actioneaza intr-un spatiu plin de inselatorii de tip hacking si phishing, cu o supraveghere de reglementare timida sau inexistenta pentru a proteja investitorii.

Odata cu nivelurile ridicate de securitate vin si taxele mari – Coinbase percepe 100.000 de dolari pentru setarea serviciilor de custodie in momentul de fata impreuna cu 10 puncte procentuale pe luna si un sold minim de 10 milioane de dolari. Fondurile sunt pastrate in “depozit rece” (platforma neconectata la Internet pentru a face imposibil accesul neautorizat) si necesita pana la doua zile pentru a le retrage din cauza diferitelor protocoale de securitate care trebuie sa fie ocolite, o viziune mult indepartata fata de simpla stocare a fondurilor intr-un portofel din hartie. Cu toate acestea, odata ce companiile mari incep sa aiba incredere in infrastructura noua si sigura in curs de dezvoltare, vor urma investitii importante.

Capitalizarea totala a pietei cripto este in prezent de 275 miliarde USD comparativ cu o capitalizare totala a pietelor de capital de aproximativ 100 trilioane USD. Pentru a creste zona cripto este nevoie de investitorii institutionali. Cu startup-urile cripto care exploreaza serviciile de depozitare, impreuna cu marii depozitari de pe Wall Street ca JP Morgan, Northern Trust si Bank of New York, care se gandesc serios sa isi extinda serviciile catre lumea cripto, se pare ca este doar o problema de timp pana cand nivelul investitiilor va creste dramatic.

Sursa: www.ccn.com

Sursa fotografie: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.