Sefii bancilor centrale spun ca bitcoin ar putea distruge internetul – lumea cripto crede ca acestia pierd esentialul

282 0
  • Banca Reglementelor Internationale a declarat duminica: “bitcoin este un substitut slab pentru suportul institutional solid al banilor”.
  • Criticii din lumea cripto spun ca raportul pierde esenta – bitcoin si alte criptomonede sunt inca in curs de dezvoltare si nu ar trebui sa fie inca judecate.
  • CEO-ul Circle numeste raportul superficial si spune: “Nu se uita la ce se intampla de fapt in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea reala din aceasta zona.”

 

Bank of International Settlements head Agustin Carstens.
REUTERS/Carlos Jasso

LONDRA – Cine are dreptate in legatura cu bitcoin: Banca Reglementelor Internationale (BRI) sau sustinatorii criptomonedelor?

 

BRI, numita adesea banca centrala a bancilor centrale, a lansat duminica un capitol din raportul sau anual, care a respins bitcoin ca un “substitut slab pentru sprijinul institutional solid al banilor”.

“Increderea se poate evapora in orice moment din cauza fragilitatii consensului descentralizat prin care se inregistreaza tranzactiile”, se arata in raport. “Nu numai ca acesta pune sub semnul intrebarii finalitatea platilor individuale, dar inseamna si ca o criptomoneda poate sa inceteze sa functioneze, ducand la o pierdere totala de valoare.”

“Mai mult decat atat, chiar daca increderea poate fi mentinuta, tehnologia cripto vine cu o eficienta scazuta si un consum enorm de energie. Criptomonedele nu asigura scalabilitate in ritm cu cererea de tranzactii, sunt predispuse la congestionare si valoarea lor fluctueaza foarte mult “.

S-a batut mult moneda pe consumul de energie. Bloomberg a publicat un titlu care spunea ca bitcoin ar putea “distruge internetul” daca ar fi utilizat la nivel national.

Consumul de energie este o problema foarte serioasa pentru bitcoin, care necesita niveluri tot mai mari de putere de calcul pentru validarea tranzactiilor din reteaua sa. Minarea de bitcoin utilizeaza in prezent aproximativ acelasi volum de energie cu cel consumat de Elvetia, conform BRI.

Dar sustinatorii cripto spun ca aceasta abordare pierde esenta.

Circle CEO Jeremy Allaire. Sursa: Circle

“Este un raport cu adevarat superficial”a declarat pentru Business Insider Jeremy Allaire, CEO-ul Circle, companie cripto sustinuta de Goldman Sachs. “Este clar ca nu au cercetat prea mult subiectul. Se uita in trecut la lucruri care sunt vechi de ani, dar nu se uita la ce se intampla cu adevarat in prezent in zona de cercetare-dezvoltare a zonei cripto. Este doar cercetare superficiala.”

Pentru etuziastii bitcoin, bitcoin si alte criptomonede sunt inca in curs de dezvoltare. Da, consumul de energie este o problema, dar dezvoltatorii sunt constienti ca exista si incearca sa o rezolve.

Un specialist blockchain a comparat raportul BRI cu a spune ca lumea ar fi in dificultate daca ar fi pus la conducere un copil. Bebelusii sunt ingrijiti pana cresc, inainte de a li se da orice responsabilitate, iar dezvoltatorii cripto lucreaza din greu contribuind la maturizarea bitcoin si a celorlalte monede digitale.

“Nu cred ca multi oameni realizeaza cat de incipienta este faza in care se afla aceasta tehnologie”, a declarat luni Jamie Burke, fondatorul si CEO-ul Outlier Ventures, un fond venture specializat pe bitcoin si blockchain, in cadrul Conferintei de Investitii Alternative in Blockchain de la Londra.

Aproximativ 98% din codul original al bitcoin a fost rescris de cand acesta a fost creat in 2009, iar dezvoltatorii din intreaga lume continua sa lucreze la idei, solutii si tehnologii noi.

Allarie a declarat: “Sunt foarte implicat in tehnologie, sunt o persoana destul de tehnica si totusi nu pot sa tin pasul. Sunt atat de multe evolutii. Nici macar nu ma apropii prea mult de a sti tot. Exista atat de multa efervescenta si atat de multa inovatie. Nu am vazut niciodata asa ceva, se intampla intr-un ritm atat de alert.”

Matthew Newton, analist la eToro, o platforma de tranzactionare care sustine criptomonedele, a declarat: “Criptomonedele raman o tehnologie emergenta, desi una care se indreapta spre infrastructura potrivita pentru utilizarea de zi cu zi”.

Newton si Allaire au atras atentia asupra retelei bitcoin Lightning Network si asupra altor proiecte asa-numite “Layer 2”, care sunt construite pe baza criptomonedelor existente si care permit ca volume mai mari sa fie procesate fara a absoarbe cantitati imense de energie, dar in cele din urma se bazeaza pe increderea retelei blockchain bitcoin.

Allaire: “Exista o multime de lucrari de infrastructura in desfasurare si cred ca este intr-adevar cu adevarat important deoarece consider ca atingem consensul in cadrul industriei daca realizam ca daca rezolvam unele dintre aceste probleme in urmatorii doi ani, atunci putem avea produse care vor fi folosite de un miliard de oameni. Atunci devine totul mult mai interesant. ”

Alte solutii care sunt luate in considerare includ protocolul “proof of stake” al ethereum, care ar face ca validarea tranzactiilor sa fie mai degraba ca un registru al voturilor actionarilor, decat pur si simplu forta bruta de procesare.

Newton a declarat: “Desi suntem departe de a garanta ca dezvoltatorii vor rezolva toate problemele, realitatea este ca munca acestor dezvoltatori talentati se intampla in salturi si trebuie sa fim rabdatori sa vedem cum lucrurile vor evolua in timp. ”

 

Sursa: www. businessinsider.com

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.