Robert Shiller, negativistul castigator al Premiului Nobel pentru economie, spune ca Bitcoin este o “miscare sociala”

90 0

Robert Shiller

Robert Shiller, castigatorul Premiului Nobel pentru economie care a denumit bitcoin o bula, a observat ca bitcoin este o miscare sociala si popularitatea sa in SUA variaza in functie de pozitia geografica, potrivit Bloomberg. El l-a denumit un raspuns non-rational la noile informatii.

Discutand pentru Bloomberg TV cu Guy Johnson si Tom Keene, Shiller, profesor de economie la Yale University, a spus ca bitcoin este mai popular pe coasta de vest decat pe coasta de est datorita interesului din Silicon Vallery pentru tehnologie.

Epidemie de entuziasm

Shiller, care a prezis atat bula imobiliara cat si bula dot-com din SUA, a spus ca raspunsul la bitcoin este o “epidemie de entuziasm” si este o miscare sociala.

Intrebat daca este de acord cu comparatia dintre bitcoin si bula bulbilor de lalea din secolul al XVII-lea din Olanda pe care au facut-o unii contestatari ai bitcoin, Shiller a raspuns ca lalelele inca au valoare si exista chiar lalele foarte valoroase.

El a spus ca bitcoin nu va mai exista peste 100 de ani, dar daca va supravietui, va fi diferit de ceea ce este in prezent. Shiller a spus de asemenea ca va avea un alt nume.

In 2013 bitcoin a atins 1000 USD pentru a pierde ulterior 80% din valoare, a mentionat Shiller. Un scenariu asemanator se poate repeta din nou. Desi el crede ca bitcoin este o bula, nu considera ca valoarea sa va scadea neaparat la zero.

In timp ce a criticat bitcoin, Shiller a spus totusi ca ii place spiritul inovator si entuziasmul creat de criptomonede.

In aprilie economistul a spus ca entuziasmul bitcoin a fost determinat de promovarea excesiva si de emotie care nu s-a bazat pe fundamente financiare solide. Publicitatea excesiva, a spue el, este determinata de un sentiment de revolta impotriva sistemului. Oamenii apreciaza ceva care nu vine dinspre guvern.

Ca moneda, castigatorul Premiului Nobel a spus ca bitcoin ar readuce omenirea intr-o epoca intunecata.

Contestatarii bitcoin abunda

Shiller este unul dintre multii observatori ai pietei care nu cred in viabilitatea bitcoin pe termen lung. Ken Griffin, CEO si fondator al Citadel, un fond de investitii, a comparat bitcoin cu bula lalelelor din Olanda.

In randurile contestatarilor bitcoin sunt inclusi si Jamie Dimon, CEO al JP Morgam Chase; James Gorman, CEO si presedinte al Morgan Stanley; Nouriel Roubini, profesor de economie la Stern School of Business din cadrul Universitatii din New York; Jim Cramer, gazda emisiunii Mad Money si un autor de succes; CEO-ul Credit Suisse, Tidjane Thiam; Severin Cabannes, director general adjunct al Societe Generale si Katsunori Sago, vicepresedinte pentru investitii al Japan Post Bank.

 

Sursa: www.ccn.com

Foto: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.