Blankfein explica de ce Goldman Sachs nu a inchis usa criptomonedelor

136 0


Directorul executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, continua sa se laude peste tot in legatura cu criptomonedele.
Blankfein, care se asteapta sa renunte la functia de CEO al Goldman Sachs in decembrie, a expus pozitia sa pro Bitcoin marti,  intr-un interviu oferit editorului sef al Bloomberg, John Micklethwait, la Clubul Economic din New York. Cele mai recente declaratii ale sale sunt in concordanta cu cele pe care le-a facut la inceputul lunii noiembrie, cand a spus ca Bitcoin ar putea fi un “urmator pas” in evolutia banilor. El a spus ca nu se simte confortabil cu Bitcoin, dar a observat ca a avut acelasi scepticism si in ceea ce priveste telefoanele mobile initial.
Relatarile despre dubiile lui Blankfein referitor la criptomonede au atras atentia luna trecuta, cand Goldman Sachs a anuntat planurile sale pentru un birou de tranzactionare Bitcoin, precum si a contractelor de tip  futures pe Bitcoin.

Dubiile  lui Blankfein

Cand pretul Bitcoin a atins 10.000 de dolari la sfarsitul lunii noiembrie, el a denuntat acest lucru  drept frauda si a declarat ca volatilitatea sa a subminat utilitatea sa ca si depozitar de valoare. El a spus ca isi va reconsidera pozitia daca ar inceta fluctuatiile zilnice de 20%.
Blankfein a afirmat anterior ca era deschis fata de conceptul Bitcoin si ca nu si-ar lasa propriile opinii sa afecteze strategia companiei.


Nu este o problema sistemica

Blankfein i-a declarat lui Micklethwait ca monedele virtuale nu reprezinta o problema sistemica.

“In acest moment, oamenii sunt pro si contra lor” a spus el.

La randul sau, Blankfein a recunoscut ca nu are intotdeauna dreptate in a prezice succesul noilor tehnologii. Cand au fost introduse telefoanele mobile, s-a intrebat cine ar vrea sa incurajeze acest lucru. “Si in plus, la fiecare colt sunt 10 cabine telefonice”, isi aminteste el. “Asta este o nebunie, nimeni nu va purta un telefon mobil, asa ca am trecut cu vederea toate acele lucruri.

In ceea ce priveste criptomonedele, el a declarat: “Nu pot spune de ce ar trebui sa functioneze. Dar daca au functionat, as putea sa explic in retrospectiva de ce a facut-o.”

Rolul cripto in evolutia banilor

Blankfein a repetat una dintre observatiile sale anterioare spunand ca monedele virtuale ar putea avea un rol in evolutia banilor. Pana la un moment dat, oamenii au folosit doar monede convertibile. In timp, o bucata de hartie a inceput sa fie acceptata ca moneda convertibila.

“Inca mai facem asta dar lucrurile se schimba incet incet”, a afirmat el. “Daca acceptati aceasta transformare, daca acceptati moneda fiat a carei valoare este la un nivel pentru ca asa spune Guvernul, de ce nu am putea avea o moneda unanim acceptata?“

In timp ce el nu utilizeaza criptomonede, Blankfein a spus ca acestea ar putea totusi sa aiba un viitor.

“Daca functioneaza, as putea sa va prezic de ce s-ar putea intampla acest lucru”, a spus el. Doar pentru ca acestea sunt ceva cu care el nu se simte confortabil, nu inseamna ca nu vor reusi.

Sursa: www.ccn.com
Foto: Shutterstock

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.