Banca Centrala din Marea Britanie avertizeaza institutiile financiare cu privire la riscurile cripto

189 0

PRA (Prudential Regulation Authority) din cadrul  Bancii Angliei a reamintit directorilor generali ai institutiilor financiare referitor la capcanele unor eventuale implicari in sectorul cripto, avertizand asupra modului in care activitatea cu active cripto ar putea conduce la “riscuri reputationale”.

Intr-o scrisoare din data de 28 iunie, adresata directorilor executivi ai bancilor, companiilor de asigurari si firmelor de investitii, viceguvernatorul PRA, Sam Woods, ii sfatuieste pe liderii companiilor sa actioneze in conformitate cu normele de reglementare si sa lucreze cu PRA pentru a transmite orice fel de informatii pe care supervizorul pietei financiare le-ar putea considera importante.

Woods specifica in scrisoare ca industria criptomonedelor a cunoscut o crestere rapida, dar este afectata de “volatilitatea preturilor ridicate si  lichiditatea relativa”. El afirma ca piata prezinta vulnerabilitati, cum ar fi spalarea banilor si finantarea terorismului.

Potrivit scrisorii, “activele cripto nu ar trebui sa fie considerate monede din motive prudentiale”, dar se discuta in continuare despre tratamentul prudential al activelor cripto.

Woods mentioneaza modul in care unele companii au luat masuri pentru a atenua expunerea la riscurile asociate activelor cripto. El spera ca scrisoarea poate servi ca document clarificator oricarei companii care doreste sa se expuna pe piata cripto.

Strategii de reducere a riscului

Scrisoarea descrie mai multe strategii de risc si sisteme de management pe care PRA le considera adecvate in ceea ce priveste monedele virtuale. PRA solicita directorilor si administratorilor sa ia in considerare toate riscurile asociate criptomonedelor atunci cand iau decizii.

In scrisoare se solicita desemnarea unei persoane autorizate de catre PRA sa semneze orice procedura de evaluare a riscurilor pe care o companie o are “pentru orice expunere directa a afacerilor planificate fata de activele cripto si/sau entitati puternic expuse cripto-activelor”.

In plus, PRA sustine ca intreprinderile trebuie sa isi faca verificarile inainte de expunerea la active cripto si sa solicite conducerii companiei sa se bazeze pe vocile expertilor pentru evaluarea riscului.

In cele din urma, supraveghetorul asteapta ca firmele sa tina legatura cu autoritatile de supraveghere in legatura cu orice activitate legata de cripto si sa ofere o evaluare a riscului cu privire la expunerea dorita.

Un alt supraveghetor intra in joc in Marea Britanie

Notificarea din partea PRA are loc la cateva saptamani dupa ce printr-o scrisoare privind criptomonedele transmisa de Financial Conduct Authority (FCA) la data de 11 iunie, agentia solicita entitatilor financiare sa acorde o atentie sporita clientilor care “deruleaza activitati semnificative de afaceri sau venituri din activitati legate de cripto”.

In scrisoare, FCA noteaza modul in care se poate face abuz de criptomonede de catre persoane care cauta anonimatul. De exemplu, persoanele care folosesc o moneda digitala sustinuta de stat ar trebui sa ridice un steag rosu, deoarece acestea pot fi folosite pentru a eluda sanctiunile internationale.

FCA solicita de asemenea bancilor sa instruiasca personalul pe teme legate de cripto, astfel incat acestia sa poata identifica clienti riscanti care ar putea sa se angajeze in criminalitate si sa se asigure ca orice cadru al infractiunilor financiare acopera in mod adecvat tranzactiile legate de criptomonede.

Cu toate acestea, FCA nu spune ca bancile ar trebui sa acorde o atentie egala tuturor clientilor care se angajeaza in activitati legate de moneda virtuala.

De asemenea, agentia a lansat un avertisment public catre consumatori in septembrie 2017 cu privire la riscurile asociate cu ICO-urile. Ei considera ca vehiculele de colectare a fondurilor de acest tip sunt “investitii speculative cu grad ridicat de risc”.

Sursa: www.ccn.com
Foto: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.