Armata rusa construieste un laborator de cercetare blockchain pentru a combate atacurile cibernetice

154 0

Ministerul Rus al Apararii lanseaza un laborator de cercetare care va studia modul in care tehnologia blockchain poate fi utilizata pentru a sustine securitatea nationala prin prevenirea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii militare.

Acceleratorul de tehnologie militara din Rusia, numit “ERA”, supravegheaza constructia laboratorului, care va testa daca blockchain poate fi folosit pentru a detecta si a preveni atacurile cibernetice si pentru a spori masurile de securitate cibernetica ale armatei, potrivit ziarului rus, Izvestia.

Alexei Malanov, expert anti-virus al firmei de securitate Kaspersky Lab din Moscova, crede ca tehnologia pe care se bazeaza Bitcoin poate fi folosita pentru a detecta originile atacurilor de tip hack.

“Un hacker sterge adesea jurnalul de accesari pentru a ascunde urme ale accesarilor neautorizate ale dispozitivului”, a declarat Malanov pentru Izvestia. Dar Malanov a  mai spus ca, daca inregistrarile sunt distribuite pe mai multe dispozitive folosind blockchain, este mai greu pentru un hacker sa-si acopere urmele.

 

Protejarea secretelor de stat

German Klimenko, fost consilier al presedintelui rus, Valdimir Putin, a declarat ca Ministerul Apararii este un factor-cheie in dezvoltarea IT si in eforturile de cercetare din tara.

“Tehnologia Blockchain este un instrument modern eficient”, a declarat Klimenko, presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Economica Digitala. “Este deja utilizat pe scara larga de catre organizatiile civile si poate fi util militarilor”.

In cele din urma, laboratorul va intra sub supravegherea celei de-a 8-a directii a Statului Major General al Fortelor Armate, care este responsabil de protejarea secretelor de stat.

Laboratorul este in curs de constructie in Anapa, un oras rusesc de coasta in apropierea Marii Negre. Ministerul Rus al Apararii doreste ca laboratorul sa devina un centru tehnologic care va angaja initial circa 200 de oameni de stiinta.


Blockchain nu s-a “maturizat” suficient

Dupa cum a relatat anterior CCN, un oficial al bancii centrale din Rusia a declarat ca tehnologia blockchain nu este in prezent suficient de “matura” pentru a fi utilizata pe scara larga.

“Inca nu exista o aplicatie industriala bazata pe registrele distribuite, cu exceptia bitcoin , a declarat guvernatorul adjunct al Bancii Rusiei, Olga Skorobogatov. “Tehnologia nu este destul de  evoluata. Inca necesita multe imbunatatiri, atat din punct de vedere al securitatii, cat si din punct de vedere al scalabilitatii. ”

Rusia a facut progrese in liniste in spatiul cripto. In ianuarie 2018, Sberbank – cea mai mare banca din Rusia – a anuntat planurile de a-si deschide propria platforma de schimb cripto in Elvetia, deoarece acestea nu sunt permise in Rusia.

De asemenea, Sberbank a deschis recent un laborator blockchain in Elvetia. Sberbank are in dezvoltare mai mult de 20 de proiecte pilot bazate pe blockchain.

Intreprinzatorii rusi din economia cripto sunt increzatori in legatura cu viitorul tehnologiei Bitcoin, minarii cripto si a tehnologiei registrelor distribuite, dupa cum a relatat CCN.

“Cred ca blockchain va rescrie istoria internetului si probabil va fi chiar mai mare decat internetul insusi”, a spus fizicianul Alexander Ivanov, fondatorul platformei rusesti blockchain, Waves.

Sursa: www.ccn.com
Foto: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.