Raport al UE recomanda autoritatilor de reglementare sa nu interzica sau sa ignore criptomonedele

218 0

Un raport recent publicat de Parlamentul European ii sfatuieste pe factorii de decizie politica si autoritatile de reglementare sa nu ignore criptomonedele sau sa incerce sa le interzica. Acesta prezinta modul in care trebuie tratate criptomonedele, impozitarea acestora, precum si impactul lor potential asupra sistemelor financiare si a monopolurilor bancilor centrale asupra emiterii de bani.

Analiza in profunzime a Parlamentului European

Parlamentul European a publicat saptamana trecuta o analiza aprofundata intitulata “Monedele virtuale si politica monetara a bancilor centrale: provocari viitoare”.

Documentul de 33 de pagini a fost furnizat de Departamentul Politici A la solicitarea Comisiei pentru afaceri economice si monetare. Coautori ai raportului sunt Marek Dabrowski si Lukasz Janikowski.

Raportul afirma ca monedele virtuale (VC) “sunt adesea denumite <<criptomonede>>, deoarece majoritatea monedelor virtuale se bazeaza in mare masura pe utilizarea algoritmilor criptografici”. Cu toate acestea, autorii documentului sustin: “in opinia noastra, acest termen este inselator si poate avea un inteles peiorativ, deci nu il vom folosi in lucrarea noastra”. Documentul defineste in mod specific monedele virtuale ca bani privati, care sunt de obicei descentralizati, exista exclusiv in forma digitala, majoritatea se bazeaza pe tehnologia blockchain si majoritatea au caracter global, ceea ce inseamna ca functioneaza peste granitele nationale.

Raportul mai spune:

“Factorii de decizie politica si autoritatile de reglementare nu ar trebui sa ignore monedele virtuale si nici sa incerce sa le interzica. Ambele abordari extreme sunt incorecte.”

Autorii afirma in continuare ca “monedele virtuale ar trebui tratate de autoritatile de reglementare ca orice alt instrument financiar, proportional cu importanta lor pe piata, complexitatea si riscurile asociate… Avand in vedere caracterul lor global, transfrontalier, se recomanda armonizarea acestor reglementari intre jurisdictiile nationale”. In plus, autorii recomanda ca investitiile in criptomonede sa fie impozitate in mod similar investitiilor in alte active financiare.

Impactul asupra sistemelor financiare

Raportul analizeaza impactul potential al criptomonedelor asupra sistemelor financiare, precum si daca acestea pot sparge monopolurile bancilor centrale asupra emiterii banilor.

Dupa analizarea impactului criptomonedelor asupra politicii monetare, autorii au ajuns la concluzia ca este putin probabil ca acestea sa aiba potentialul de a concura cu monedele suverane emise de bancile centrale “in ciuda succesului relativ de piata al bitcoin si a sanselor pentru succese similare ale altor criptomonede“.

Referindu-se la faptul ca totala capitalizare a tuturor criptomonedelor in aprilie a fost sub 300 de miliarde de dolari, in timp ce masa monetară in sens larg in SUA s-a apropiat de 14 trilioane de dolari la sfarsitul lui 2017, raportul arata:

“Dominanta monetara a marilor banci centrale si a principalelor monede pare sa ramana greu de provocat in viitorul apropiat”.

Mergand pe o linie subtire

Cu toate acestea, autorii considera ca “perspectivele pot parea diferite in jurisdictiile monetare mai mici, in special in tarile in care moneda suverana ramane neconvertibila sau nu se bucura de increderea agentilor economici datorita slabei sale stabilitati sau datorita incertitudinii politice si economice“.

Raportul constata, de asemenea, ca cererea de criptomonede nu va disparea si ca ar trebui luata in serios de toti cititorii. “Economistii care incearca sa respinga justificarile pro si importanta monedelor virtuale, considerandu-le … fraude sau pur si simplu ca un instrument convenabil pentru spalarea banilor, se inseala. Monedele virtuale raspund cererii reale de pe piata si, cel mai probabil, vor ramane cu noi pentru o perioada lunga”.

De asemenea, recunoaste ca:

“In cazuri extreme, cum ar fi in perioadele de hiperinflatie, criza financiara, turbulente politice, de razboi, ele pot deveni un mijloc de substituire a monedei in economiile locale”.

Intre timp, autorii isi reitereaza opinia conform careia criptomonedele reprezinta o amenintare minora pentru bancile centrale existente. “In pofida progreselor tehnologice si a amplorii globale, criptomonedele sunt departe de a fi capabile sa conteste pozitia dominanta a monedelor suverane si a politicilor monetare ale bancilor centrale, in special in zonele valutare importante”. In rezumatul documentului, ei chiar sugereaza un mod specific prin care criptomonedele sa fie impiedicate sa devina mult mai utile:

“Atata timp cat platformele majore de tranzactionare si intermediarii financiari nu accepta plati in monede virtuale, rolul lor tranzactional va ramane limitat si vor indeplini in principal cea de-a treia functie a banilor, depozitar de valoare – adica vor reprezenta unul dintre numeroasele feluri de investitii active.”

 

Sursa: www.bitcoin.com

Foto: Shutterstock and European Parliament

Leave A Reply

Your email address will not be published.