Parlamentarii europeni au votat pentru reguli mai stricte de prevenire a spalarii banilor pentru tranzactiile cripto

144 0

Membrii Parlamentului European au votat, cu 574 voturi pentru, 13 impotriva si 60 de abtineri, in favoarea reformelor regulilor de prevenire a spalarii banilor pe teritoriul Uniunii Europene, care vor include reglementari mai stricte pentru criptomonede, conform unui comunicat de presa al PE publicat pe 19 aprilie 2018.

Directiva, denumita pe scurt “5AMLD”, reprezinta a cincea actualizare a directivei europene impotriva spalarii banilor. Ea vine in urma atacurilor teroriste din 2015 si 2016 de la Paris si Bruxelles, precum si a scandalului Panama Papers, se spune in comunicatul de presa.

Noile reforme intaresc regulile de transparenta pentru a preveni ascunderea pe scara larga a fondurilor, cu prevederi specifice pentru abordarea riscurilor asociate criptomonedelor. 5AMLD solicita platformelor de schimb de criptomonede si furnizorilor de servicii de depozitare a portofelelor electronice sa aplice clientilor controale de due diligence, sa fie inregistrati si, de asemenea, pune presiune asupra trusturilor si companiilor de trading pentru a dezvalui identitatea detinatorilor de monede virtuale.

Comunicatul de presa subliniaza faptul ca reformele sunt o incercare de a elimina anonimatul din zona cripto-tranzactionarii. Parlamentarul european Krišjānis Kariņš a comentat:

“Criminalii folosesc anonimatul pentru a-si spala veniturile ilicite sau pentru a finanta terorismul. Aceasta legislatie ajuta la abordarea amenintarilor la adresa cetatenilor si a sectorului financiar, permitand un acces sporit la informatiile despre oamenii din spatele firmelor si prin inasprirea normelor care reglementeaza monedele virtuale.”

Pe scara mai larga, reformele acorda dreptul la accesul la datele despre proprietarii efectivi ai firmelor, trusturilor sau ai altor entitati similare, pentru oricine poate demonstra un “interes legitim”, inclusiv cetateni, jurnalisti de investigatie sau ONG-uri. Pe langa legile privind transparenta datelor, 5AMLD propune masuri mai aspre impotriva evaziunii fiscale.

Statele membre ale UE au, incepand din luna aprilie a acestui an, 18 luni pentru a transpune directiva actualizata in legislatia nationala.

 

Sursa: www.cointelegraph.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.