Volkswagen solicita brevetul pentru un sistem blockchain de comunicatii intre vehicule

103 0

Volkswagen a aplicat pentru obtinerea unui patent pentru o solutie care va permite vehiculelor sa comunice intre ele prin intermediul unei retele blockchain care va avea rolul de a creste siguranta traficului prin atentionarea referitoare la vehiculele din apropiere si prin alertarea soferilor in legatura cu potentiale coliziuni.

Sistemul ar putea fi folosit pentru a negocia actiuni cum ar fi contopirea benzilor, depasirea si o serie de alte activitati cu risc ridicat pe sosea.

In comunicarea vehicul-vehicul se schimba mesaje intre vehicule pentru a permite posibilitati noi de utilizare relevante in materie de siguranta. Majoritatea cazurilor de utilizare cunoscute in prezent ofera avertizari pentru a alerta un sofer despre un eveniment iminent, cum ar fi doua vehicule care se ciocnesc unul cu celalalt”, se spune intr-un extras din brevet. “In acest scop, comunicarea vehicul-vehicul se bazeaza pe mesaje unice, semnate de vehiculul care trimite. Semnatura ofera integritate si non-repudiere. O extindere fireasca la avertismentele de siguranta sunt manevrele de cooperare, care permit cresterea sigurantei si eficientei utilizarii drumurilor.”

Brevetul se refera la autoturismele autonome dar si la autovehiculele conduse manual si urmareste fie sa afiseze informatii pentru ca un sofer sa le vada, fie pur si simplu sa informeze autoturismele autonome cu privire la urmatoarea lor miscare. Este descris un contract de colaborare intre soferi care sa permita soferilor sa incheie acorduri menite sa sporeasca siguranta rutiera.

“Manevrele de cooperare pot fi realizate intr-o varietate de moduri. O modalitate eficienta este ca doua vehicule sa negocieze un contract. Odata ce acest contract este incheiat, se efectueaza manevrele contractului negociat. In cazul in care apare necesitatea modificarii planurilor, aceasta modificare trebuie de asemenea sa fie agreata.”

Principalul element al brevetului este conceptul de schimb de mesaje intre vehicule semnate criptografic si care servesc la crearea unei retele de autoturisme din apropiere pentru a evita coliziunile si a lucra cu fluxul de trafic.

In brevet se explica faptul ca mesajele sunt mai intai schimbate intre un vehicul si altul, fiecare mesaj continand un “hash pointer” care indica unde sunt stocate informatiile relevante in blockchain. Dupa ce mesajele au fost schimbate, pointerul la ultimul mesaj este semnat de fiecare participant si publicat pe blockchain. Daca contractul rezultat trebuie schimbat, se adauga un mesaj suplimentar si procesul continua.

Aplicatia Volkswagen este cea mai recenta efectuata de o companie importanta pentru obtinerea unui brevet de inventie referitor la blockchain cu scopul de a-si imbunatati oferta, Walmart brevetand un sistem de accesare a inregistrarilor medicale pe blockchain, iar alte solicitari de brevete aflandu-se in analiza printre care si cel al Mastercard care a cerut patentarea unui concept de retea blockchain care sa permita tranzactiile anonime sau cel al companiei Samsung care urmareste obtinerea unui brevet care sa-i permita folosirea tehnologiei blockchain pentru a-si imbunatati logistica si eficienta operationala.

Ford Motors a brevetat, de asemenea, o tehnologie bazata pe criptomonede, care permite printre alte functiuni accesul la o banda preferentiala de circulatie, schimbul de criptomonede fiind o caracteristica a sistemului. Este posibil ca sistemul contractual al Volkswagen sa realizeze negocieri similare daca este aprobat.

Sursa: www.ccn.com

Sursa foto: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.