Antreprenorii nigerieni aleg bitcoin in detrimentul monedei nationale

313 0

Un numar tot mai mare de oameni de afaceri din Nigeria aleg sa-si gestioneze afacerile utilizand monede digitale in loc de Naira, moneda nationala a tarii care pare uneori mai volatila decat Bitcoin.

Pe masura ce criptomonedele lupta pentru a deveni tot mai relevante in intreaga lume, cetatenii nigerieni incep sa utilizeze Bitcoin ca o alternativa la moneda proprie, Naira nigeriana. Daca analizati rapid Naira pe TradingView, veti vedea rapid modul in care moneda si-a pierdut valoarea in mod consecvent in ultimii 5 ani.

Devalorizarea clara a monedei nigeriene Naira din ultimii 5 ani.

Avand in vedere acest lucru, nu este deloc surprinzator ca antreprenorii nigerieni accepta mai degraba Bitcoin decat propria lor moneda. Un exemplu este Silas Okwoche, co-fondator al Nerve Mobile. Inginerul autodidact achizitiona smartphone-uri Android din China prin Alibaba. Cu toate acestea, cand naira nigeriana a cazut peste 15% fata de yuan, afacerea sa a luat sfarsit. Peste noapte, produsul sau a devenit prea scump pentru a-l mai putea cumpara și ulterior revinde.

Un alt antreprenor nigerian, numit Temo, isi achizitioneaza hardware-ul din China. Cu toate acestea, spre deosebire de Silas, acest om de afaceri tech-savvy foloseste Bitcoin pentru a-si gestiona afacerile. Ori de cate ori este nevoie de hardware nou din China, Temo face schimb de Naira pentru Bitcoin prin intermediul LocalBitcoins.com – sau o piata similara peer-to-peer – si tranzactioneaza moneda digitala pentru yuanul chinez. El sustine ca taxele de schimb sunt mult mai scazute decat metodele traditionale, iar tranzactiile se incheie mult mai rapid. Cand utilizeaza serviciile bancilor, Temo trebuie sa plateasca taxe bancilor nigeriene dar si celor chinezesti si probabil ca va trebui sa astepte o saptamana pentru ca banii sai sa fie disponibili.

Un alt caz de succes nigerian este Soji, care lucreaza ca designer web in Lagos. “Pot sa folosesc Bitcoin pentru orice acum […] Inseamna ca pot sa investesc si sa platesc pe oricine in prezent, cu exceptia batranilor, folosind Bitcoin. Dar unii oameni cred ca este o inselatorie plata cu Bitcoin si se tem de asemenea de hackeri, deoarece multi oameni nu stiu cum sa se protejeze online”, a spus Soji. Datorita criptomonedelor, Soji este acum capabil sa achizitioneze bunuri si servicii online, cum ar fi gazduire web, unde anterior moneda sa nationala nu era acceptata.

Toyosi, un comerciant cripto independent si investitor din Lagos, considera ca majoritatea schemelor Ponzi au disparut, iar Bitcoin incepe sa se stabilizeze. El este fondatorul companiei SureRemit, companie care folosește un token cripto ca alternativa pentru trimiterea banilor in strainatate.

In timp ce adoptarea de catre Nigeria a criptomonedelor ar putea sa nu fie o noutate, este inca interesant sa vedem cum oamenii gasesc moduri noi si creative de a le folosi pentru a le usura viata. In trecut Banca Centrala a Nigeriei ar fi numit Bitcoin un pariu si chiar a avertizat impotriva investitiilor in Bitcoin, dar acest lucru nu a parut sa-i impiedice pe tinerii antreprenori sa-si urmareasca visele.

Sursa: www.ccn.com
Sursa imagine: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.