Un important festival EDM vinde bilete prin blockchain

235 0

Nu va cumparati biletele de la un speculant. Mai bine mergeti in blockchain.

Festivalul de muzica OUR Music Festival (OMF) muta in blockchain vanzarile de bilete de intrare, upgrade-uri VIP, mancare si bauturi.

Da, va pot auzi deja ochii dandu-se peste cap. Dar credeti-ma, aceasta chiar este o utilizare a tehnologiei care are sens. Daca prinde ar putea sa rezolve problema speculei definitiv.

Creat de producatorul si DJ-ul Justin Blau (3LAU), evenimentul va avea loc la Civic Center Plaza din San Francisco, in octombrie, cu headlineri printre care se afla si Zedd, un nume mare in lumea EDM. Blau a colaborat cu “primul studio blockchain din lume specializat pe industria de divertisment”, SingularDTV, pentru a face totul sa se intample.

Iata cum functioneaza. OMF lanseaza un token disponibil public dupa inaugurarea festivalului in luna octombrie – inspirat denumit OMF Token. Detaliile vanzarii acestui token nu au fost inca publicate.

In loc sa iasa si sa cumpere bilete de la speculantii care profita de pe urma lor, fanii pot sa:

  • cumpere token-uri folosind banii cu greu castigati;
  • utilizeze token-urile pentru a cumpara bilete la festival;
  • dea feedback cu privire la ceea ce le-a placut sau nu le-a placut dupa eveniment si sa sugereze artisti pe care ar dori sa ii vada in viitor;
  • obtina mai multe token-uri pentru ca ofera acest feedback, castigand efectiv o mica reducere la viitoarele bilete de concerte, produse, mancare si bauturi;

Blau se refera la acest proces ca fiind “descentralizarea festivalului” intr-un film extravagant, suprapus peste niste ritmuri EDM fresh. Si are sens – cel putin pe hartie. Ganditi-va la token-uri ca la actiuni – fiecare participant la festival are o anumita influenta asupra evenimentelor viitoare prin cumpararea tokenului OMF.

A trecut mult timp; industria vanzarilor de bilete este mai mult decat pregatita pentru o mondernizare. Companii precum StubHub si Ticketmaster au permis actorilor necinstiti sa profite din plin de vanzarile de bilete ilegale de-a lungul anilor. Platformele automate de vanzare bilete au distrus vanzarile de bilete online facandu-le inaccesibile ca pret sau complet imposibil de atins.

Tehnologia Blockchain, bazata pe platforma de contracte smart Ethereum, ar putea imbunatati situatia in mai multe moduri. Ar putea face imposibila vanzarea de bilete contrafacute prin legarea permanenta a identitatii titularului de bilet original cu biletul, indiferent de cate ori biletul schimba mainile. Fiecare bilet este legat de cumparatorul real, in majoritatea cazurilor utilizand un identificator unic sau un card de credit – chiar si o imagine a fetei acestuia poate fi utilizata ca verificare.

Sistemul nu te-ar opri sa-ti vinzi biletul, daca vrei. Dar din moment ce fiecare bilet este legat de identitatea cuiva, ei vor sti exact cine sunt speculantii.

Pana aici toate-s bune, dar exista o serie de obstacole semnificative de depasit inainte ca tehnologia blockchain sa guverneze industria vanzarii de bilete. Un mare obstacol? Exista inca o lipsa substantiala de cunostinte despre tehnologia blockchain in randul publicului larg. Sansele sunt ca fanul EDM obisnuit nu va intelege toate functionalitatile acestei platforme, sa nu mai vorbim de utilizarea unui portofel Ethereum.

Si chiar daca fanii vor sti cum sa foloseasca aplicatia, nu exista nicio garantie ca OMF Token va pastra valoarea din viata reala cand va fi lansata ca o criptomoneda. Intrebati-i doar pe proprietarii pisicilor imaginare de pe internet numite “CryptoKitties”.

Orice utilizare a tehnologiei blockchain, in lumea reala sau virtuala, se bazeaza pe o masa critica de oameni care pariaza pe ea. Si fara suficient entuziasm sau educatie, toti DJ-ii EDM din lume nu vor putea sa atraga suficienti oameni pentru a face concertele blockchain eficiente din punct de vedere financiar.

Deci, doar in cazul in care OMF Token nu va fi lansat, vanzarile se vor face si in moneda fiat (lumea reala), de asemenea. Organizatorii festivalului dau chiar si un nume fancy acestei modalitati: “sistem blockchain hibrid de vanzare a biletelor”. Dar asta s-ar putea sa le strice planurile, facand vanzarile de bilete vulnerabile la activitatea ilegala pe care incercau sa o opreasca in primul rand.

OMF-ul lui Blau este o solutie creativa pentru o problema veche de zeci de ani. Dar pentru a se ajunge acolo, oamenii vor trebui sa colaboreze. Si, deocamdata, asta este departe de a se intampla.

Sursa: www.futurism.com

Sursa foto: www.facebook.com/OurMusicFest

Leave A Reply

Your email address will not be published.