Ce este blockchain – explicat ca pentru un copil de 5 ani

313 0

Blockchain este un subiect fierbinte in prezent. Vei gasi articole descriind acest fenomen in aproape orice ziar sau revista, chiar si acolo unde nu te-ai fi asteptat sa gasesti asa ceva.

 

Dupa ce vei citi acest articol vei intelege ce ste blockchain si iti va placea cu siguranta. Pentru ca are cu adevarat menirea de a schimba lumea.

Cand citesti sau auzi prima data cuvantul “blockchain” te gandesti ca ar trebui sa fie vorba cumva despre blocuri si lanturi. OK, suntem intr-o directie…

Pe scurt, Blockchain este un lant de blocuri, unde fiecare bloc inregistreaza informatiile despre tranzactiile recente. Aceste blocuri sunt conectate intre ele in ordine cronologica. Deci este un registru digital de tranzactii, intelegeri, contracte si toate aceste lucruri de valoare care pot fi reprezentate in forma unui activ digital.

In termeni simpli, este o retea de computere care au toate acelasi istoric de tranzactii, astfel ca lista tranzactiilor este stocata pe fiecare computer si fiecare tranzactie este validata de fiecare computer, in asa fel incat lista se actualizeaza constant. Ofera numeroase avantaje pe care alte tehnologii nu le pot oferi.

 

Securitate

Blockchain este foarte sigur si iata de ce: foloseste criptografia si cripteaza tranzactiile in asa fel incat sa nu poti vedea exact ce s-a intamplat dar sa stii ca s-a intamplat. Este ca un sistem de contabilitate foarte mare pentru tot felul de lucruri care pot fi tranzactionate dar care nu sunt detinute de o companie ci de toata lumea.

Contracte inteligente

O alta optiune extraordinara care devine realitate prin intermediul blockchain – contractele inteligente. Acestea sunt practic contracte automatizate care se auto executa. Asta inseamna ca nu mai sunt necesari intermediari cum ar fi bancile sau alte terte parti. Contractele se auto executa dupa ce toate actiunile celor doua parti din contract sunt realizate si toate intelegerile au fost respectate. Asta face ca orice fel de frauda sa fie aproape imposibila.

 

Propria criptomoneda

In cazul acestui punct vom folosi exemplul platformei MeetnGreetMe.

Blockchain permite emiterea propriului token. Un token este in esenta o unitate de valoare pe care o organizatie o creeaza pentru a-si reglementa si autoguverna afacerea. Cripto token-ul MeetnGreetMe – WelcomeCoin – are menirea de a impulsiona platforma si de a stimula utilizatorii sa interactioneze cu produsele sale.

Token-ul WelcomeCoin (WEL) indeplineste cateva functii cruciale:

  • face posibila premierea jucatorilor MeetnGreetMe pentru contributia lor;
  • stimuleaza oamenii sa foloseasca activ platforma, sa contribuie la dezvoltarea ei si sa isi indeplieasca rolurile;
  • propulseaza ecosistemul MeetnGreetMe;
  • exclude in viitor intermediarii costisitori din procesele de transfer de bani si le face transparente si convenabile pentru parti indiferent de localizarea lor.

In concluzie, Blockchain este o baza de date digitala care poate face orice fel de intelegeri sau tranzactii mai transparente si mai sigure fara nevoia unui intermediar. Blockchain este folosit cand mai multe parti, care pot fi localizate in lumea intreaga, au nevoie sa distribuie date si sa transfere valoare fara a se cunoaste si a avea neaparat incredere reciproca. Este atat de simplu!

 

Sursa: www.medium.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.