Ce este un contract inteligent

444 0

“Cel mai interesant si util lucru la blockchain este capacitatea lui de a imputernici oamenii in noi feluri. Blockchain pune puterea in mainile oamenilor si o ia din cele ale marilor institutii.” – Nick Tomaino

Subiectele referitoare la blockchain sunt in prezent extrem de fierbinti si contractele inteligente sunt unul dintre acestea. Un contract inteligent este un acord care a fost codificat si stocat in reteaua blockchain (in registrul fiecarui participant din retea). El defineste conditiile agreate de catre toate partile care folosesc contractul. Deci daca sunt indeplinite conditiile cerute atunci anumite actiuni vor fi executate.

Cum contractul inteligent este salvat pe toate computerele din retea, toate il vor executa si vor obtine acelasi rezultat. In acest fel utilizatorii sunt siguri ca rezultatul final este corect.

Contractele inteligente sunt extraordinare si iata de ce:

Autonomie – Voi sunteti cei care incheiati acordul; nu mai este nevoie sa apelati la vreun intermediar care sa confirme. De altfel, acest lucru exclude si pericolul manipularii de catre un mediator, contractul fiind executat automat si nu de catre persoane.

Incredere – Toate documentele sunt criptate si stocate intr-un registru distribuit. Nu exista varianta ca informatiile sa fie pierdute sau modificate.

Backup – Imagineaza-ti ca banca ta ar pierde informatiile despre contul tau de economii. In blockchain fiecare membru al retelei are aceste informatii. Documentele sunt salvate in copie, dar criptate, de foarte multe ori.

Siguranta – Criptografia, adica criptarea site-urilor web, iti pastreaza documentele in siguranta. Posibilitatea de hacking este exclusa.

Viteza – De obicei este nevoie de mult timp si de multa birocratie pentru a procesa documentele. Contractele inteligente folosesc coduri software pentru a automatiza procesele si in acest fel este mult imbunatatita eficienta.

Economie – Contractele inteligente reduc costurile avand in vedere ca elimina necesitatea unui intermediar. De exemplu, pentru a autentifica o tranzactie acum ai nevoie de un notar.

Acuratete – Contractele automatizate nu sunt doar mai rapide si mai ieftine dar de asemenea exclud si erorile generate de operarea manuala a diferitelor formulare.

 

Sursa: www.medium.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.