Barclays solicita eliberarea unor brevete blockchain pentru a crea o retea bazata pe o moneda digitala

155 0

Barclays, cea mai mare banca din Marea Britanie, a depus in SUA cereri pentru eliberarea a trei patente care impreuna contureaza un sistem ce foloseste tehnologia blockchain pentru a combina identitatea mascata oferita de criptomonede cu mostenirea sistemului financiar traditional si a normelor sale de KYC/AML.

Banca originara din Londra a aplicat pentru prima data pentru cele trei patente in iulie 2016, desi ele au fost publicate de catre U.S. Patent & Trademark Office (USPTO) abia in cursul acestei saptamani.

 

Creeaza si distruge unitati de moneda digitala

Intr-un brevet, Barclays propune un sistem care permite anumitor utilizatori din retea sa creeze si sa distruga unitatile de moneda digitala intr-o retea blockchain. Astfel de utilizatori – poate o banca centrala sau o alta institutie financiara – pot modifica oferta monetara prin utilizarea unor “chei secrete pentru emiterea de moneda”, care le permit sa adauge noi unitati de moneda in registrul public al retelei si “chei secrete pentru distrugerea monedei”, care ii autorizeaza sa elimine anumite unitati de moneda din registru.

Autorii brevetului explica faptul ca un astfel de sistem ar putea fi utilizat pentru a le permite utilizatorilor sa depoziteze fonduri la o banca sau la alt serviciu de schimb de moneda si sa le schimbe in criptomonede, apoi sa le retraga din registru mai tarziu, toate acestea fara sa afecteze balanta dintre valoarea totala de moneda din sistemul monetar digital si toate celelalte sisteme monetare. Cu alte cuvinte, Barclays pare sa vizeze o moneda stabila conectata la monedele fiat care sa stea la baza retelei sale blockchain.

 

Din cuprinsul brevetului:

“Unitatile monetare pot fi setate la orice forma de unitate monetara (de exemplu, aceasta poate fi setata la o unitate de moneda fiat, cum ar fi dolarul american, euro, lira sterlina, etc), astfel incat moneda digitala reprezinta o modalitate alternativa de pastrare si de utilizare a monedei fiat. Acest lucru poate avea avantaje prin faptul ca moneda digitala nu va fluctua in valoare fata de moneda fiat la care este conectata”.

 

Functia de distrugere ar putea fi de asemenea folosita pentru a inlocui fondurile necheltuite care se refera la blocurile mai vechi din registru cu iesiri in blocuri noi, permitand registrului sa elimine blocurile vechi si sa reduca astfel spatiul de stocare necesar pentru operarea unui nod.

In sfarsit, acest instrument ar putea fi utilizat pentru a sechestra fonduri care sunt asociate cu activitati frauduloase sau alte activitati criminale. Dar, desi aceasta functie ar fi un avantaj pentru institutiile in cauza cu privire la respectarea reglementarilor privind spalarea banilor, este usor sa ne imaginam ca acest lucru va ridica semne de intrebare in randul consumatorilor.

Uitati-va la controversa legata de posibilitatea producatorilor de blocuri EOS de a ingheta conturile la recomandarea unei agentii de arbitraj independente. Aceasta caracteristica, o data apreciata ca o modalitate de a ajuta utilizatorii sa recupereze fondurile furate si sa faca criptomonedele mai usor de utilizat, a provocat atat de multa dezbatere incat chiar si creatorul EOS Dan Larimer a propus modificarea constitutiei EOS pentru a reduce autoritatea producatorilor de blocuri de a ingheta conturile.

 

KYC iterativ pe blockchain

 Celelalte doua brevete evidentiaza modul in care o astfel de retea blockchain ar putea fi utilizata pentru a spori securitatea si eficienta verificarii identitatii si a altor procese care implica informatii sensibile.

In cadrul sistemului propus, una sau mai multe parti terte pot garanta individual sau colectiv identitatea sau reputatia unui alt utilizator din retea, cum ar fi un titular de portofel pentru criptomonede.

Un exemplu clasic in acest sens sunt serviciile carora li se impune prin lege restrictionarea accesului utilizatorilor care au sub o anumita varsta, cum ar fi 18 ani. Necesitatea de a efectua verificarea varstei pentru fiecare astfel de serviciu nu este doar consumatoare de timp, dar creste sansa ca informatiile sa ajunga pe mana hackerilor.

In sistemul propus de Barclays, un utilizator ar putea face anumite declaratii atunci cand efectueaza tranzactii in retea – de exemplu, el/ea are varsta legala pentru a cumpara un element restrictionat de la un comerciant. Daca utilizatorul a efectuat deja o verificare a varstei cu o alta terta parte de incredere – poate institutia lor bancara principala sau un alt comerciant – vanzatorul poate verifica acest lucru prin intermediul “arborelui de declaratii” al retelei blockchain, eliminand necesitatea revizuirii manuale a declaratiilor de verificare.

Mai mult decat atat, utilizatorii s-ar putea inregistra pentru portofele de criptomonede in retea folosind o documentatie minima si vor fi supusi unei verificari KYC unice, dupa cum este necesar pentru a putea tranzactiona cu alti utilizatori care se ocupa de produse sau servicii restrictionate.

In functie de sensibilitatea acestor date, declaratiile verificate ar putea fi, de asemenea, ascunse criptografic, asigurandu-se ca numai anumite entitati pot accesa informatiile utilizatorilor prin intermediul retelei.

In cele din urma, banca prevede ca un astfel de sistem ar putea fi utilizat pentru a verifica veridicitatea foarte multor declaratii, variind de la dreptul de conducere a autoturismelor, la solvabilitate, la proprietatea dispozitivelor IoT sau la autorizarea acestor dispozitive sa tranzactioneze in moneda digitala .

 

Eficientizarea activitatii bancare si respectarea reglementarilor 

Cu toate acestea, Barclays, o institutie financiara multinationala cu zeci de mii de angajati care lucreaza in birouri din intreaga lume, sustine ca acest sistem ar aduce beneficii nu numai consumatorilor, ci si actorilor din intregul lant economic de aprovizionare.

La nivel de baza, bancile si comerciantii ar consuma mai putin timp pentru respectarea normelor KYC / AML, reducand cheltuielile generale si eficientizand operatiunile lor interne. De asemenea, ar putea imbunatati securitatea datelor, deoarece volumul informatiilor personale detinute de o singura institutie ar fi mult mai mic decat in ​​prezent.

“Acest lucru poate duce la imbunatatirea securitatii, luarea unor decizii mai bune in materie de riscuri si o oportunitate financiara pentru rolul operational pe care il pot juca acum in tranzactiile cu amanuntul si alte tranzactii”, au scris autorii brevetelor. “In particular, bancile pot beneficia de o reducere semnificativa a costurilor de prelucrare (de exemplu, procesarea informatica) si a costurilor financiare pentru mentinerea sistemelor de inregistrare si de furnizare a controlului necesar autoritatilor de reglementare si altor parti interesate”.

Diavolul, totusi, este in detalii, iar timpul va demonstra daca un astfel de sistem va vedea vreodata lumina zilei.

 

Sursa: www.ccn.com

Sursa foto: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.