Criptomonedele pot fi utilizate ca alternativa la bani, sustine Parlamentul European

1.1K 0

O noua analiza a Comisiei de Afaceri Economice si Monetare din cadrul Parlamentului European afirma ca criptomonedele pot fi utilizate ca o alternativa la bani.

Declaratia face parte dintr-o analiza completa care defineste modul in care criptomonedele functioneaza si impactul pe care acestea il pot avea asupra economiei globale.

Iata cateva dintre cele mai importante fragmente.

 

Criptomonedele pot fi folosite ca o alternativa la bani

“Monedele digitale, cunoscute si ca monede virtuale sau criptomonede, pot fi definite ca fiind o reprezentare digitala a valorii, care nu sunt emise de o banca centrala, institutie de credit sau institutie emitenta de bani electronici, si care in unele circumstante pot fi folosite ca o alternativa la bani.

Valoarea lor este determinata de legea cererii si ofertei, bazandu-se pe schimburile potentiale pentru alte bunuri sau monede suverane si nu este sustinuta de nici o autoritate monetara (caracter descentralizat). Furnizarea (crearea de noi unitati) este adesea gestionata de algoritmi de calcul care contribuie la crearea unui deficit pentru mentinerea valorii. Caracteristica comuna a diferitelor monede digitale este utilizarea DLT-urilor pentru a gestiona schimburile de valori. Gestionarea monedelor digitale include servicii cum ar fi platile cu criptomonede, portofelele de criptomonede, solutiile de schimb si tranzactionare a criptomonedelor (brokeraj de criptomonede) si minarea.”

 

Criptomonedele sunt perturbatoare si inovatoare

“Alte inovatii cu un impact relevant in sectorul financiar sunt noile criptomonede, cum ar fi Bitcoin, care sunt monede digitale care functioneaza in mod descentralizat prin intermediul tehnologiile P2P, cum ar fi blockchain, si fara participarea sau supravegherea oricarei banci sau institutii centrale. Aceste criptomonede ofera paradigme tehnologice si operationale care reprezinta o sursa de perturbare a intregului sector, inclusiv a politicii monetare si a stabilitatii financiare.

Toate aceste aplicatii perturbatoare si inovatoare folosesc tehnologii noi si emergente, printre care se numara inteligenta artificiala, cloud computing, biometrie, identitate digitala, blockchain, cybersecurity, RegTech, internetul lucrurilor (IoT), realitate augmentata, etc.”

 

Bancile centrale pot emite propriile monede digitale

“Aparitia criptomonedelor permise și promovate de banci, chiar de bancile centrale, va reaseza actualul nivel de concurenta in piata inter-criptomonede, largind numarul de competitori. Poate fi identificata o potentiala inadecvare a politicilor traditionale de concurenta in legatura cu abordarea problemelor de competitie pe pietele de criptomonede, sugerand ca remediu participarea publica directa prin intermediul unei monede digitale emise de banca centrala.”

 

Criptomonedele sunt o provocare pentru autoritatile de reglementare

“Natura internationala a pietelor de criptomonede este de asemenea o provocare pentru politica de concurenta la nivel european. Multi dintre jucatori opereaza din locatii globale aflate in afara jurisdictiei autoritatilor europene din domeniul concurentei, ceea ce face ca investigatiile sau acuzarile privind comportamentele anticoncurentiale sa fie mai dificile. Europa conduce, la nivel international, furnizarea de servicii de portofel electronic si de schimb de criptomonede, cu 42% și 37% in ceea ce priveste numarul de jucatori. Este, de asemenea, principalul actor in ceea ce priveste platile cu criptomonede (33%). Cu toate acestea, principala slabiciune a Europei este concentrarea activitatii de minare in tarile non-europene (Europa capteaza doar 13% din actuala piata de minare). Activitatea de minare este cea mai strategica, sofisticata si dependenta de tehnologie activitate de pe piata criptomonedelor si in prezent exista o concentrare semnificativa a activitatilor de minare in anumite provincii chinezesti. “

 

Puteți consulta raportul complet aici.

 

Sursa: www.dailyhodl.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.