Japonia pregateste reglementari mai stricte prin care sa combata investitiile speculative in criptomonede

331 0

Principala autoritate de reglementare financiara din Japonia a anuntat ca analizeaza modificarea cadrului de reglementare al sectorului criptomonedelor in asa fel incat sa combata investitiile speculative.

Japonia este printre pionierii domeniului cripto. In aprilie 2017, Agentia pentru Servicii Financiare (FSA) – reglementatorul pietei financiare in Japonia – a promovat un pachet legislativ prin care criptomonedele au fost recunoscute ca mijloc de plata, modificandu-se astfel Legea Serviciilor de Plata. Japonia a fost de asemenea printre primele tari care au impus serviciilor de schimb online de criptomonede inregistrate pe teritoriul sau sa se inregistreze si sa aplice pentru obtinerea unei licente emisa de autoritatea financiara de reglementare.

Autoritatile japoneze au abordat proactiv pregatirea economiei nationale pentru adoptia de masa a criptomonedelor, indeosebi in zona utilizarii acestora pentru plati si transferuri. FSA a actionat astfel pentru a “preveni o situatie in care nu exista nici o lege care sa reglementeze (criptomonedele) in momentul in care acestea incep deja sa fie utilizate la scara larga”, a declarat un oficial cu rang inalt din cadrul autoritatii de reglementare pentru Japan Times.

Cu toate acestea, FSA nu a anticipat ca cei care vor adopta criptomonedele le vor folosi nu doar ca mijloc de plata ci vor reprezenta, mai degraba, oportunitati de investitii. In acest sens, autoritatea de reglementare a anuntat printr-un comunicat de presa emis miercuri, ca urmareste un set de reglementari care sa descurajeze investitiile speculative.

FSA a costituit in aprilie un grup de experti care au ca misiune “sa elimine necorelarile dintre regulile existente si practica din domeniul criptomoendelor”, se mai spune in comunicatul remis.

Unul din scopurile FSA este acela de a incadra platformele de schimb de criptomonede sub incidenta Financial Instruments and Exchange Act (FIEA), legea care stabileste cadrul normativ de activitate a brokerilor traditionali si a societatilor de valori mobiliare. Conform prevederilor FIEA, firmele autorizate sunt obligate sa gestioneze fondurile clientilor de retail separat de activele corporatiilor, pentru ca cele dintai trebuie sa fie gestionate respectand norme prudentiale mult mai stricte.

Intre timp, platformele japoneze de schimb de criptomonede propun norme de autoreglementare proprii. Asociatia Platformelor de Schimb de Monede Virtuale din Japonia (JVCEA), un organism asociativ care reprezinta cele saisprezece exchange-uri cripto licentiate in Japonia, propune limitarea la 4 la 1 pentru tranzactionarea in marja, astfel incat sa restrictioneze investitorii sa imprumute mai mult decat de 4 ori valoarea propriului depozit. Masura, vazuta ca o forma de limitare a riscului de pierderi pentru investitori, este propusa pe o piata care in prezent nu are nici un fel de restrictii in legatura cu marja de tranzactionare imprumutata. Cateva dintre exchange-urile japoneze ofera o limita de imprumutare de 25 la 1, plafonul maxim permis in cazul tranzactionarii forex.

Unul dintre oficialii FSA a declarat pentru Japan Times ca acest tip de tranzactionare in marja care prezinta un grad ridicat de risc si incurajeaza speculatiile este in prezent “neverificata”. Daca modificarile propuse de FSA vor trece, criptomonedele vor fi de asemenea clasificate ca fiind “produse financiare” si astfel va fi pavat drumul lor spre intrarea pe pietele financiare de masa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.