Desi pretul Bitcoin a scazut cu 70% in ultima perioada, principala criptomoneda a depasit aurul la volumul total al tranzactiilor

757 0

Nic Carter, un cunoscut si respectat cercetator al domeniului criptomonedelor, a declarat recent ca Bitcoin a depasit piata OTC de aur la volumul de tranzactii, in ciuda scaderii cu 70% a pretului criptomonedei.

Bitcoin – un mijloc mai bun de schimb

Conform statisticilor referitoare la compensari ale Pietei de lingouri din Londra (LBMA), piata operata de cele mai importante cinci institutii de compensare (HSBC, ICBC Standard Bank, JP Morgan, Scotiabank si UBS) prin London Precious Metal Clearing Limited (LPMCL), piata globala OTC de aur este pe cale sa depaseasca in 2018 un volum total de tranzactionare de 446 miliarde de dolari, avand volume de compensare mai mici de 30 de miliarde de dolari lunar incepand din ianuarie.

 

In contrast, pe baza datelor furnizate de Coin Metrics, un agregator al informatiilor despre piata de criptomonede citat de Carter, piata Bitcoin a inregistrat deja tranzactii totale in valoare de peste 848 miliarde de dolari in acest an si probabil va depasi 1,38 trilioane de dolari pana la finalul acestui an.

Avand in vedere ca LBMA reprezinta cel putin 70% din volumul total al tranzactiilor OTC cu aur, cu 848 miliarde de dolari, Bitcoin a realizat deja in primele 8 luni ale anului un volum mai mare decat acela estimat pentru aur pe intreg anul.

Carter a explicat:

“Apreciez ca piata londoneza de aur OTC, operata de LBMA, reprezinta 70% din volumul realizat global. Statisticile de compensare sunt publice. In aceste conditii estimez volumul total net al tranzactiilor cu aur la 446 miliarde USD in 2018 (bazat pe datele pentru primele 6 luni). Estimarile pesimist ajustate plaseaza Bitcoin la 848 miliarde USD tranzactii pe primele 8 luni ale anului si la 1,38 trilioane USD la sfarsitul anului. Pare ca Bitcoin a depasit discret piata OTC de aur in volume totale de tranzactionare.”

Comparatia lui Carter nu include Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano, Litecoin sau alte criptmonede importante pe piata globala. De exemplu, Ethereum realizeaza tranzactii cu o valoare aproape de doua ori mai mare decat cele realizate cu BTC.

In general, tranzactiile din reteaua Ethereum sunt mai mici valoric decat cele din reteaua Bitcoin, deoarece majoritatea platilor sunt initiate de aplicatii descentralizate pentru a acoperi costurile implicate de procesarea informatiilor.

Discrepanta imensa dintre volumul pietei OTC de aur și volumul tranzactiilor cu Bitcoin demonstreaza ca pietele mainstream au inceput sa recunoasca si sa adopte Bitcoin ca depozit de valoare si mijloc de schimb pretios datorita avantajelor sale remarcabile fata de aur: functionalitate, lichiditate si transportabilitate.

Ce tine Bitcoin pe loc?

Nikolaus Panigirtzoglou, analist senior la JP Morgan, a declarat in decembrie 2017 ca criptomonedele ar putea evolua intr-o clasa importanta de active si ar putea concura cu activele traditionale, cum ar fi aurul, daca mai multe instrumente financiare tranzactionabile public si strict reglementate, cum ar fi fondurile futures și ETF-urile (exchange-traded funds), vor fi introduse pe pietele din SUA.

Acesta a explicat:

“In ansamblu, introducerea potentiala a contractelor futures pe bitcoin are potentialul de a ridica criptomonedele spre o clasa de active emergente. Valoarea acestei noi clase de active depinde de gradul lor de acceptare ca depozit de valoare si ca mijloc de plata si pur si simplu, comparand cu alte modalitati de stocare de valoare cum ar fi aurul, criptomonedele au potentialul de a continua sa crească in continuare”.

Prin urmare, daca asteptata propunere a CBOE Bitcoin ETF va fi aprobata de Comisia americana pentru valori mobiliare si burse (SEC) pana in februarie 2019, termenul final al ETF, atunci va atrage mai multi investitori pe piata de criptomonede.

Sursa imagine: Shutterstock

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.