Trecerea la tehnologia blockchain va aduce economii de 23 miliarde de dolari celei mai mari burse de valori din Australia

611 0

Bursa de Valori din Australia (Australia Securities Exchange – ASX) a anuntat că firmele listate vor putea face economii de milioane de dolari din momentul in care bursa va trece la utilizarea tehnologiei blockchain in locul actualului sistem de subregistre al casei de compensare electronice (Clearing House Electronic Subregister System – CHESS).

In prezent se estimeaza ca valoarea medie a taxelor pe care investitorii mari le platesc pentru serviciile de compensare si decontare sunt de aproximativ 1,2% din active. Pe de alta parte, fondurile de pensii platesc aproximativ 23 de miliarde de dolari.

“Daca valoarea pe care o putem livra, furnizand o sursa mai buna de informatii verificate in timp real, va permite industriei sa ofere servicii noi care sa creeze doar 5% in crestere de venituri sau scadere de costuri pentru emitenti si investitori, atunci credem ca merita efortul de a porni pe drumul acestei schimbari.”, a declarat directorul ASX, Dominic Stevens, in timpul briefing-ului referitor la rezultatele finale anuale ale bursei.

Mai simplu, mai rapid, mai ieftin

Potrivit declaratiei lui Stevens, adoptarea tehnologiei bazelor de date distribuite va face ca procesele de reconciliere sa fie inutile deoarece participantii vor putea sa acceseze datele corecte in timp real, fara a trebui sa mai consulte bursa. In plus, un sistem bazat pe DLT va reduce riscurile si costurile, precum si complexitatea sistemului care conduce in prezent la costuri mari si riscuri ridicate. In prezent, exista numeroase baze de date disparate, iar administrarea, modernizarea si mentinerea lor este costisitoare. Adoptarea tehnologiei registrelor distribuite va stimula, de asemenea, inovarea.

“Facand toate acestea intr-un mediu extrem de sigur in care utilizatorii autorizati au acces doar la datele pe care au dreptul sa le vada, ASX elibereaza in siguranta informatii verificate in timp real, astfel incat sa poata fi utilizate de catre participanti si de alti furnizori sa construiasca noi servicii in lantul valoric “, a adaugat Stevens.

 

“In acest fel vom oferi o valoare extraordinara prin faptul ca ASX va fi un facilitator de business extraordinar pentru clientii nostri si un factor important de inovare pentru emitenti si investitori”.

O singura baza de date armonizata

Spre deosebire de platforma CHESS care are mai multe versiuni ale mai multor aplicatii programate in mai multe limbaje care ruleaza pe mai multe baze de date, sistemul ASX construit cu tehnologia registrelor distribuite va folosi un limbaj standard de modelare pentru contractele inteligente de tip Ethereum, iar acest lucru va rula pe o baza de date armonizata.

Pana in prezent, ASX a “investit” 3 ani in cercetarea si dezvoltarea tehnologiei care se asteapta sa fie lansata in doi ani. Acesta va fi primul caz din lume de adoptare la scara unei intregi industrii a tehnologiei blockchain in infrastructura critica a pietei financiare. Dezvoltarea tehnologiei bazelor de date distribuite pentru a inlocui CHESS va fi realizata in colaborare cu Digital Asset Holdings, o firma fintech cu sediul in New York. ASX Limited detine o participație de 5% in acest startup.

ASX a luat pentru prima data in considerare posibilitatea inlocuirii platformei CHESS cu o platforma bazata pe blockchain in octombrie 2015, o perioada cand bursa era condusa de Elmer Funke Kupper. La inceputul anului urmator, cea mai mare bursa din lume a anuntat ca a ales compania Digital Asset Holdings pentru a dezvolta sistemul bazat pe blockchain.

Sursa imagine: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.