Centrul European de Excelenta in Blockchain infiintat la Bucuresti la initiativa Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica (ICI)

786 0


In 2017 a fost infiintat la Bucuresti Centrul European de Excelenta in Blockchain (ECEB), o initiativa a Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica (ICI) in parteneriat cu Idea Factory Think Tank si Old Dominion University (Norfolk, Virginia, USA). ECEB isi propune sa contribuie la o mai buna intelegere a tehnologiei blockchain in randul decidentilor si sa incurajeze dezvoltarea de aplicatii esentiale cu aplicabilitate in domeniile de activitate ale administratiei centrale, cum ar fi cel al infrastructurilor critice. Centrul va coopera atat cu sectorul public, cat si cu cel privat pentru a facilita fructificarea sustenabila a potentialului tehnologiei blockchain.

Pana in prezent reprezentati ai Centrului au prezentat conceptul si activitatea ECEB in cadrul unor evenimente internationale si au organizat un workshop intr-una din zilele de desfasurare a celui de-al treilea Forum International pentru Infrastructuri Critice care a avut loc la Bucuresti in perioada 23-27 aprilie 2018.

Astăzi, 28.08.2018, la sediul ICI din Bucuresti a avut loc o conferinta intitulata “Blockchain – potential si provocari” in cadrul careia reprezentantii ICI si ECEB au prezentat si planurile de viitor ale Centrului. Se doreste in continuare construirea de parteneriate cu actori din zona blockchain atat de la nivel European, cat si international, sub egida UE si NATO, dezvoltarea de concepte pentru propriile proiecte de aplicatii blockchain, promovarea utilizarii tehnologiei in randul decidentilor in contextul proiectelor din ce in ce mai avansate de reglementare si al scaderii incertitudinilor, dar si consilierea decidentilor in legatura cu probleme referitoare la utilizarea blockchain in domenii cum ar fi managementul bazelor de date, finante, lanturi de aprovizionare sau alte infrastructuri critice.

Comunitatea blockchain din Romania asteapta cu siguranta initiative concrete din partea ECEB, atat in zona dezvoltarii de aplicatii blockchain pentru sectorul public, cat si propuneri concrete de reglementare a domeniului si de masuri de sustinere a antreprenorilor romani care intentioneaza sa lanseze startupuri blockchain sau care deja au facut acest lucru. Ca depozitar al celor mai importante resurse de knowledge in domeniul informaticii din Romania, ICI este de asteptat sa contribuie consistent la dezvoltarea IT-ului romanesc in general si a sectorului blockchain in particular. Pentru asta exista insa o importanta provocare pe care suntem cu totii curiosi sa vedem cum cercetatorii de la ICI o vor aborda: trecerea din registrul teoretic al laboratoarelor de cercetare spre problemele concrete ale administratiei neinformatizate din Romania si spre economia reala, spre afacerile construite de tineri antreprenori care au identificat nevoi reale si acum dezvolta aplicatii care vor rezolva aceste nevoi. Este cert ca cercetarea, dezvoltarea si implementarea trebuie sa mearga impreuna pentru ca teoria si practica nu se exclud ci se sustin una pe cealalta. In acest sens va incurajez pe toti cei interesati de domeniul blockchain sau care activati deja in acest domeniu sa vizitati site-ul Centrului www.eceb.ro si sa intrati in dialog cu reprezentantii ECEB folosind adresa de e-mail: [email protected].

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.