Nou proiect de lege clarifica impozitarea criptomonedelor in Polonia

1.34K 0

In Polonia a fost publicat un nou proiect de amendare a legislatiei fiscale prin care se introduc prevederi privind impozitarea veniturilor provenite din criptomonede. Proiectul de lege face diferenta dintre criptomonede descentralizate si banii virtuali centralizati si clarifica regimul fiscal aplicabil tranzactiilor cu criptomonede si activitatilor de mining.

Proiectul subliniaza diferentele dintre criptomonede si monedele centralizate

Executivul din Polonia a prezentat public un nou proiect de modificare a legilor fiscale ale tarii pentru a incorpora impozitarea veniturilor și profiturilor provenite din criptomonede. Textul a fost publicat pe site-ul Centrului Legislativ al Guvernului. Documentul a fost pus in dezbatere publica, iar adoptarea acestuia de catre Consiliul de Ministri este planificata pentru al treilea trimestru al acestui an.

Scopul declarat al proiectului de lege este simplificarea și clarificarea procedurilor de raportare si de plata a impozitelor asupra veniturilor provenite din activitati legate de criptomonede. Noile propuneri vin dupa ce o decizie anterioara de impozitare a tuturor tranzactiilor cu bani digitali, indiferent de profit sau pierdere, a declansat proteste din partea comunitatii cripto poloneze. Ministerul Finantelor a recunoscut “efectul ilogic” al taxei cu privire la tranzactiile de drept civil (PCC) in cazul criptomonedelor si a abandonat ideea de a o aplica pana la gasirea unei solutii corespunzatoare.

In conformitate cu Legea privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, proiectul de lege defineste moneda virtuala ca fiind “o reprezentare digitala a valorii”. Conform relatarilor portalului de stiri www.kryptowaluty.info.pl, autorii impart monedele virtuale in doua categorii – criptomonedele si monedele virtuale centralizate. Mai mult decat atat, textul de lege precizeaza clar faptul ca monedele virtuale pot servi drept mijloc de schimb si pot fi acceptate ca mijloace de plata, pot fi stocate si transferate electronic si utilizate in comertul electronic.

Tranzactiile crypto-to-crypto nu vor fi taxate

Proiectul de lege se refera atat la impozitarea persoanelor fizice, cat si a celor juridice. Propunerea principala este de a declara veniturile din tranzactiile valutare virtuale ca parte a venitului impozabil al persoanelor fizice si juridice. Acestea includ veniturile provenite din vanzarea de criptomonede pe platformele de schimb, alte platforme de tranzactionare sau prin contracte bilaterale pe piata libera. Veniturile provenite din vanzarea de bunuri, servicii si proprietăți contra criptomonede vor fi, de asemenea, tratate ca venituri din castigurile de capital. Schimbul dintr-o criptomoneda in alta nu va fi insa impozitat.

De asemenea, se asteapta ca minerii de criptomonede sa plateasca impozit pe profit, insa baza de impozitare va fi determinata in functie de natura activitatii lor economice. Atunci cand minerii lucreaza pentru ei insisi, vor plati impozit pe castigurile din vanzarea criptomonedelor minate. In cazul in care mineaza in numele altor entitati sau persoane fizice, valoarea remuneratiei incasate de la clientii lor va fi impozitata. Cu toate acestea, daca au ales sa converteasca criptomonedele in fiat inainte de a-si plati clientii, intreaga suma va fi considerata venit si taxa va fi datorata din total.

Toate aceste obligatii ar trebui raportate in cuprinsul declaratiilor fiscale anuale si instituite o data pe an, conform proiectului publicat. Contribuabilii care se ocupa cu criptomonede nu vor fi obligati sa plateasca taxe in avans. In prezent, Polonia aplica o impozitare progresiva a veniturilor cu doua praguri de impozitare – 18% pentru venituri anuale de pana la 85.528 zloți (~ 20.000 EUR) si 32% pentru persoanele care depasesc aceasta limita. Informatiile vehiculate pana acum sugereaza ca modificarile aduse regimului fiscal vor intra in vigoare incepand cu anul viitor.

Sursa imagini: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.