Uzbekistan emite licente pentru platforme de schimb de criptomonede, ferme de mining si ICO-urii

543 0

Asociatia Coreeana a Companiilor Blockchain (KOBEA) si guvernul Uzbekistanului au semnat un memorandum pentru lansarea primei platfome de schimb de criptomonede licentiata de guvern.

Agentia Nationala pentru Managementul Proiectului (NAPM), care functioneaza in subordinea presedintelui Republicii Uzbekistan, a incheiat un parteneriat cu KOBEA pentru a stimula dezvoltarea la nivel national a sectorului criptomonedelor si tehnologiei blockchain.

In anii următori, guvernul Uzbekistanului va contribui la crearea unui fond consistent care va finanta startupurile si proiectele inovatoare in tehnologie, criptomonede si blockchain.

De ce face Uzbekistanul aceasta mutare?

In 2012 Uzbekistanul a fost sters oficial de pe lista tarilor suspectate ca ar gazdui sau finanta organizatii teroriste prin Ordinul Executiv 13224, si astfel a fost acordata din nou permisiunea persoanelor fizice si companiilor din SUA sa se implice in tranzactii financiare cu companii si institutii financiare din Uzbekistan.

Pe parcursul anului 2018, tari precum Iranul si Turcia au inregistrat o crestere rapida a cererii de criptomonede datorita inaspririi sanctiunilor impuse de guvernul SUA si devalorizarii monedelor nationale.

Cu toate acestea, avand in vedere ca Uzbekistanul nu mai este tinta sanctiunilor guvernului SUA sau ale UE, este evident ca decizia Uzbekistanului de a-si deschide economia pentru criptomonede si afacerile legate de blockchain nu are nici o legatura cu relatia tarii cu SUA sau cu situatia financiara actuala a tarii.

Mai degraba, asa cum declara oficialii guvernamentali din NAPM, guvernul a ajuns la un consens pentru a dezvolta si a crea un ecosistem prietenos pentru startupurile cripto, dupa ce au evaluat succesul Maltei si al cantonului Zug din Elvetia in atragerea afacerilor legate de blockchain, dupa ce au creat cadre de reglementare practice, clare si prietenoase cu sectorul cripto si blockchain.

Malta, o tara din UE supranumita “insula blockchain”, a primit recent trei corporatii, fiecare cu afaceri de mai multe miliarde de dolari, care isi relocheaza sediul in Malta datorita politicilor favorabile afacerilor din zona criptomonedelor.

Revolut și Binance si-au stabilit definitiv noile sedii in Malta, aducand sute de angajati si sute de milioane de dolari profituri lunare in tara. Tron, un proiect blockchain important, este asteptat sa migreze spre Malta in urmatoarele luni.

Pentru a concura cu Malta, Busan din Coreea de Sud, cu insula Jeju, cu Elvetia si cu alte piete importante cripto, guvernul Uzbekistanului a declarat ca va infiinta centre de cercetare si dezvoltare, un mare centru de mining in Chorvoq si va oferi posibilitatea unor relatii eficiente cu bancile pentru schimburile de criptomonede.

Vor fi suficiente politicile favorabile sectorului cripto?

Filipine, Coreea de Sud, Malta, Elvetia, Singapore, Thailanda si multe tari din Europa au introdus deja politici prietenoase cu criptomonedele pentru a atrage startupurile blockchain.

Simpla setare a cadrelor de reglementare favorabile nu va fi suficienta pentru a convinge sa se relocheze companiile care se afla in prezent in regiuni cu comunitati cripto mari si foarte active.

Dar, pozitia optimista a guvernului fata de diferite sectoare ale pietei criptomonedelor, inclusiv ofertele initiale de monede (ICO), minarea criptomonedelor, tranzactionarea si dezvoltarea vor determina, probabil, startupuri importante din industrie sa ia in considerare stabilirea unor birouri in Uzbekistan ca optiune secundara.

Dupa cum s-a vazut in cazul Maltei, procesul de crestere a industriei cripto a Uzbekistanului pana la dimensiunea concurentilor sai din Asia si Europa ar putea dura multe luni, poate chiar ani. In functie de eforturile și angajamentul guvernului, proiectul recent lansat de NAPM ar putea permite afirmarea internationala a tarii ca un centru tehnologic in curs de dezvoltare in Asia Centrala.

Sursa imagini: blockchainstocks.com si cointube.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.