Urmatorul boom: tokenizarea titlurilor de valoare

737 0

2017 a fost un an foarte interesant din foarte multe puncte de vedere. In general, nu exista prea multe ocazii in viata unui om cand el poate investi intr-un activ si apoi sa vada cum valoarea acestui activ creste cu 1000% in doar cateva zile. Cu toate acestea, acest lucru a fost posibil in 2017 in spatiul criptomonedelor cu mici intermitente. Unii sustin ca acele zile sunt istorie pentru totdeauna. Cu toate acestea, inca ar mai putea exista o posibilitate de crestere exponentiala in zona cripto, iar aceasta posibilitate este direct si strans legata de valorile mobiliare tokenizate.

Vorbind in mod obiectiv, 2018 a fost un an dificil pentru industria cripto cu un crash de peste 75% pentru intreaga piata, temerile referitoare la o eventuala reglementare restrictiva si informatiile controversate raspandite pe parcursul intregului an mentinand cotatiile scazute. Domeniul cripto pare sa fi ajuns la o rascruce de drumuri, fiind clar faptul ca multe decizii referitoare la reglementare trebuie luate cat mai repede.

Se pare ca intreaga capitalizare a pietei nu va inregistra din nou maxime record pana cand aspecte importante legate de reglementare nu vor fi clarificate. Valorile mobiliare tokenizate vor aduce mai multa certitudine si stabilitate unei piete care are in prezent nevoie de mai multi investitori, investitori care se vor implica numai atunci cand vor simti ca investitiile lor vor fi în siguranta.

Probleme cu stabilirea cotatiilor. Care este de fapt valoarea reala a criptomonedelor si tokenurilor?

Multi investitori cripto au iesit de pe piata cu un gust amar. Acest lucru poate fi în parte atribuit faptului ca monedele cripto nu sunt in prezent garantate de nimic si de nimeni. Piata cripto inregistreaza in prezent evolutii de pret bazate aproape in intregime pe speculatii. Atunci cand o persoana cumpara un altcoin, nu exista nici o certitudine ca pretul va fluctua in functie de succesul sau insuccesul companiei emitente.

Cazul Ripple este de fapt foarte bine cunoscut din acest punct de vedere. Da, XRP si Ripple (compania) sunt conectate. Dar evolutia cotatiei XRP nu reflecta succesul companiei Ripple – un exemplu valabil in prezent pentru cele mai multe active cripto.

In prezent altcoins sunt in mare parte “utility tokens” care au diferite roluri in proiectele la care sunt conectatate. Evaluarea pretului lor ar trebui sa se bazeze pe cererea pentru tokenurile care vor fi utilizate in scopul propus in ecosistemul in care au fost emise. Dar, in prezent, preturile sunt speculative si nu se bazeaza pe utilitate.

Din motivele de mai sus, numeroase proiecte din spatiul cripto au avut perioade de hype puternice (care au dus la cresterea spectaculoasa a cotatiilor), dupa care au urmat perioade in care moneda sau tokenul au fost date uitarii si au pierdut mare parte din valoare fiind posibil sa nu revina niciodata la maximele din perioada de glorie.

O posibila solutie 

Valorile mobiliare tokenizate ofera o solutie concreta si eficienta pentru problemele curente. Titlurile de valoare sunt active conforme cu actualele reglementari, cum ar fi: actiunile, obligatiunile sau titlurile de proprietate imobiliara, a caror valoare se bazeaza pe un activ suport, o companie, etc.

Sa luam cazul actiunilor. Daca un investitor detine actiuni la o societate, respectivul detine, in esenta, o parte din aceasta societate si ii va reveni o parte direct proportionala din profitul sau pierderea companiei. In acest sistem traditional este foarte usor de observat cum actiunile si-au mentinut valoarea mai eficient decat cele mai multe dintre criptomonede care nu au o valoare-suport.

Dar de ce ar fi nevoie de tokenizarea acestor active? Pentru ca ofera lichiditate unei piete uneori lipsite de lichiditate. Creand posibilitatea de a investi fractionat in anumite active face ca acestea sa devina accesibile pentru investitie unui numar mult mai mare de cumparatori.

Tokenizarea permite, de asemenea, tranzactii bilaterale, de la persoana la persoana, fara a fi necesara implicarea unei entitati centralizate sau a unei burse.

Vinny Lingham (co-fondator si CEO al Civic) estimeaza ca “security tokens vor depasi celelalte criptomonede ca valoare de piata in decursul urmatoarelor 36 de luni”.

Se prefigureaza o adoptie rapida a security tokenurilor

Domeniul valorilor mobiliare tokenizate este in faza incipienta, dar multe companii se misca repede pentru a fructifica acest potential. Desico, de exemplu, construieste in prezent o platforma pentru emiterea si tranzactionarea valorilor mobiliare tokenizate, in deplina conformitate cu legislatia statelor membre UE.

Desico este, de asemenea, un mare motiv de entuziasm, deoarece va permite investitorilor de retail sa se implice in piata de titluri de valoare tokenizate (daca rezidenta lor fiscala le permite). Acesta poate fi un factor care va conduce la urmatoarea crestere exponentiala a pietei si la exuberanta exploziva a cumparatorilor, asa cum s-a mai vazut in industria cripto in 2017.

Co-fondatorul lui Desico, Audrius Griškevičius, explica: “In prezent, cand o companie promitatoare strange capital, ea isi vinde din actiuni catre investitori institutionali, cum ar fi fondurile de investitii de risc (VC), in timp ce investitorii de retail au acces sa investeasca in respectiva companie abia atunci cand se lanseaza un IPO. DESICO va crea noi oportunitati pentru investitorii de retail si institutionali pentru a investi in companiile promitatoare inca dintr-un stadiu incipient”.

Nimeni nu este sigur cand sau cat de repede va reusi inovatia tokenizarii sa fie adoptata pe scara larga. Judecand dupa cat de repede se misca spatiul criptomonedelor va fi mai de graba mai devreme decat ne-am astepta.

 

Sursa imagini: bitcoinexchangeguide.com, medium.com, kisspng.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.