Cum va schimba tehnologia blockchain viitorul fotbalului

809 0

Zilele in care criptomonedele si tehnologia blockchain erau ignorate au trecut de mult. Aceasta tehnologie revolutionara atrage incet, dar sigur, atentia tuturor chiar si in sport.

Si nu vorbim aici doar despre platformele de jocuri de noroc si pariuri online. Vorbim despre interesul din lumea sportiva reala si despre nume bine cunoscute care manifesta public un interes major pentru modul in care tehnologia blockchain poate fi adoptata in aceasta industrie atat de dinamica.

Potrivit BBC, clubul de fotbal din Premier League, Arsenal, a semnat un acord de sponsorizare cu CashBet si chiar si marele Lionel Messi este curios cum functioneaza si cum evolueaza sectorul criptomonedelor. Cel ce a castigat de cinci ori Balonul de Aur a declarat ca s-a “documentat serios in legatura cu blockchain si sistemele descentralizate”.

SportyCo, o platforma descentralizata de investitii sportive, a incheiat un acord de sponsorizare cu RCD Espanyol. In plus, platforma este sustinuta de cunoscuti jucatori de fotbal precum Roberto Carlos si Ronaldinho.

BLOCKCHAIN ESTE CARTEA CASTIGATOARE?

Asa cum se intampla in cazul majoritatii industriilor, tehnologia blockchain ar putea fi un plus pentru procesul existent datorita unor caracteristici intrinseci precum securitatea si imutabilitatea. Michael Broughton, expert in afaceri de la Sport Investment Partners, a declarat:

“Sportul, inclusiv fotbalul, are o mare oportunitate de a utiliza aceasta noua tehnologie si de a fi in fruntea plutonului celor care o adopta. Implementarea acesteia poate contribui la furnizarea unor servicii mai bune si la generarea unor venituri mai mari. Tehnologia blockchain trebuie insa prezentata oamenilor din sport intr-un mod care sa sublinieze ca experienta utilizatorilor va fi aceeasi, dar ca informatiile personale si financiare vor fi mult mai sigure.”

Această imutabilitate ar putea fi un avantaj major in zona pariurilor sportive, a adaugat Broughton:

“Am avea un sistem de pariuri mai sigur daca am sti ca aceste pariuri sunt legitime, ceea ce poate fi benefic pentru companiile de jocuri de noroc si pentru industria de pariuri sportive. Se pot face mai multe pariuri in conditiile unei probabilitati mai mari ca acestea sa fie pariuri legale.”

Sau, daca te numesti David Gerard, ar putea fi un dezavantaj foarte mare. Autorul lucrarii “Atacul blockchainului de 50 de picioare”, dar si criticul foarte dur al fenomenului cripto, a declarat:

“Este o problema faptul ca, prin natura imuabila a contractelor inteligente, inseamna ca acestea nu pot fi modificate. Contractele inteligente pot fi daunatoare din punct de vedere al caracterului practic. Incercarea de a face schimbari poate fi ca si cum ai incerca sa reprogramezi o racheta spatiala imensa dupa lansare – activitate care ar lua NASA si oamenilor sai de stiinta sase luni.”

MARKETING TINTIT SI PROTECTIA DATELOR

Tehnologia blockchain este o optiune preferata de industriile care se bazeaza pe pastrarea unor baze de date, motiv pentru care aceasta ar putea fi adoptata cu succes in procesul de ticketing pe stadioane. De exemplu, stadionul lui Manchester United, Old Trafford, are o capacitate de aproape 75.000 de locuri. Urmarirea inregistrarilor atasate acestor bilete, in scopuri de securitate si de marketing, ar putea fi un cosmar logistic.

Broughton considera ca aici este cea mai mare diferenta:

“In prezent, majoritatea locatiilor pentru evenimente sportive nu au o evidenta clara a persoanelor care intra pe stadion. La cluburile de fotbal din Premier League, nu este nimic special ca spectatorii sa-si imprumute abonamentele prietenilor atunci cand nu pot sa ajunga la meciuri. Cluburile de fotbal ar putea sti in prezent ca a fost folosit un bilet, dar nu intotdeauna de catre cine. Deci, nu vor putea niciodata sa faca campanii targetate de marketing catre acesti spectatori. S-ar obtine o mai mica implicare a fanilor. Majoritatea cluburilor si stadioanelor au aceasta problema. Daca punem sistemul de ticketing pe blockchain, am putea verifica daca au participat sau cui au dat biletele. Daca oamenii vor sa transfere aceste bilete catre prieteni sau alte cunostinte, atunci trebuie sa fie inregistrati pe blockchain.”

Broughton s-a referit, de asemenea, la modul in care noul Regulament al UE privind protectia generala a datelor (GDPR) ar putea favoriza adoptarea mai rapida:

“Cred ca GDPR va grabi anumite utilizari ale tehnologiei blockchain. In cazul in care [consumatorul] decide ca datele [lui] nu vor mai fi folosite, atunci optiunea sa este inregistrata pe blockchain si se blocheaza utilizarea sau vizibilitatea datelor sale. Ce este stocat in siguranta nu poate fi folosit pana cand nu se acorda permisiunea. Asta ar trebui sa impiedice companiile sa va mai vanda si datele.”

UN LOC IN ECHIPA SI PENTRU CONTRACTELE SMART

Christina Henry, avocat la Wiggin LLP, a explicat cum ar putea ajuta blockchainul in eficientizarea afacerilor in domeniul drepturilor de difuzare in sport:

“Este foarte posibil sa avem situatii foarte complexe in distribuirea acestor drepturi. Retelele de tip blockchain au potentialul de a ajuta organizatiile sportive si radiodifuzorii sa urmareasca executarea drepturilor care au fost licentiate si sa identifice acele drepturi ramase neexploatate. Contractele inteligente din reteaua blockchain ar putea, de asemenea, sa faciliteze platile automate prin intermediul lantului de detinatori de drepturi atunci cand aceste drepturi sunt executate.”

Acest tip de tehnologie se poate extinde chiar si la testarile anti-doping in industria sportiva. Henry a mai declarat:

“Este posibil ca blockchain sa fie folosit ca un fel de sistem de gestionare a inregistrarilor sigure pentru scrierea de retete si stocarea rezultatele testelor, dar in ceea ce priveste rezultatele testelor anti-doping ar fi mai adecvata o retea blockchain privata, mai degraba decat o retea publica.”

BLOCKCHAIN NU ESTE INCA PENTRU TOATA LUMEA

Cu toate acestea, tehnologia de tip blockchain nu este o solutie universal valabila si trebuie realizata o cercetare adecvata pentru a determina daca intr-adevar va simplifica procesele existente si le va face mai eficiente. Potrivit lui Henry:

“Cluburile trebuie sa analizeze de ce implementeaza un anumit proiect si daca folosirea blockchain face lucrurile mai bune sau nu.”

 

Sursa imagini: investing.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.