Sierra Leone in parteneriat cu ONU dezvolta o platforma pe blockchain pentru gestionarea datelor personale ale cetatenilor

700 0

Doua divizii ale Organizatiei Natiunilor Unite colaboreaza cu Sierra Leone si cu un ONG din domeniul tehnologiei pentru a lansa un sistem de identificare a persoanelor bazat pe blockchain.

Fondul ONU pentru Dezvoltarea Capitalului (UNCDF), Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD), impreuna cu presedintele statului Sierra Leone, Julius Maada Bio si organizatia non-profit Kiva au anuntat joi, in cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, un proiect de “modernizare a biroului de credit”.

Potrivit Kiva, Sierra Leone a fost aleasa deoarece are doar un birou de credite care deserveste 2.000 de persoane sau mai putin de 1% din populatia totala a tarii. Mai mult, 80% dintre cetatenii din Sierra Leone sunt inca nebancarizati.

Intr-o declaratie, secretarul executiv adjunct al UNCDF, Xavier Michon, a declarat ca Sierra Leone ar putea sa se apropie de alte natiuni prin implementarea unui nou model de bancarizare a cetatenilor sai.

“Prin acest proiect Sierra Leone isi propune sa construiasca unul dintre cele mai avansate si mai sigure birouri de credit, care ar putea servi ca model atat pentru natiunile in curs de dezvoltare, cat si pentru cele dezvoltate, si are potentialul de a schimba radical situatia incluziunii financiare”.

Proiectul isi propune sa ofere fiecarui cetatean din Sierra Leone instrumente personale de identificare si un portofel digital personal cu istoricul sau de credit.

Protocolul Kiva, sistemul care promite cetatenilor controlul total asupra datelor lor personale, va permite cetatenilor sa inregistreze toate tranzactiile de imprumut si rambursare intr-o retea blockchain. Guvernul si entitati care nu folosesc protocolul Kiva pot utiliza scoringul de credit generat pe blockchainul Kiva ca o evaluare de solvabilitate valabila inainte de acordarea imprumuturilor.

Cetatenii pot alege sa-si dezvaluie scoringul oricui doresc, platforma oferindu-le astfel cetatenilor un control mai mare asupra datelor personale si informatiilor de credit, potrivit anuntului.

Sursa imagine: bitcoinisle.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.