Universitatea Yale a investit in doua fonduri de investitii in criptomonede

1.04K 0

In sfarsit anticipata multime a investitorilor institutionali incepe sa isi faca aparitia in lumea cripto, facand sa para tot mai credibile repetatele declaratii ale suporterului cripto Mike Novogratz, prin care acesta estima ca nu mai este mult pana institutionalii vor incepe sa plaseze sume in cripto. Unul dintre primele semne care sustin acest lucru este stirea conform careia Fundatia Universitatii Yale, care gestioneaza fondurile si proprietatile universitatii, a investit in doua fonduri de investitii cripto.

Universitatea Yale readuce in joc criptomonedele

Citand o sursa anonima apropiata subiectului, Bloomberg relateaza ca Universitatea Yale, institutie de invatamant din Ivy League, a carei Fundatie este cea de-a doua cea mai mare din invatamantul superior american, a investit in Paradigm, un fond de criptomonede fondat de co-fondatorul Coinbase, Fred Ehrsam, Matt Huang – fostul partener in Sequoia Capital și Charles Noyes – veteranul de la Pantera Capital.

Incluzand investitia facuta de Yale, Paradigm a strans 400 de milioane de dolari pentru a investi in domeniul cripto, devenind astfel unul dintre cele mai mari fonduri de investitii de acest fel, alaturi de Pantera, Polychain Capital si Andreessen Horowitz.

In acelasi timp, CNBC relateaza ca David Swenson – acest “Warren Buffet” al Universitatii Yale – a investit bani universitari in fondul de criptomonede in valoare de 300 milioane de dolari al lui Andreessen Horowitz (a16z). Managerii fondului au spus la acea vreme ca nu intentioneaza sa pozitioneze fondul ca fiind doar un investitor de “vreme buna”.

“Am construit un fond pentru “orice vreme”. Intentionam sa investim in mod constant, indiferent de conditiile de piata. Daca va veni o alta <<iarna cripto>>, vom continua sa investim agresiv”, a spus compania la momentul respectiv.

Capitalizarea Fundatiei Universitatii Yale se ridica in prezent la 29,4 miliarde dolari, un nivel record, dupa o revenire de 12,3% in timpul anului fiscal incheiat la 30 iunie. Majoritatea activelor sale, in proportie de 60%, sunt indreptate spre investitii alternative. Potrivit Yale Daily News, in decursul ultimului deceniu universitatea a obtinut un randament mediu de 7,4%, depasind media de 5,5% a randamentelor obtinute de fundatiile universitare americane.

Miscarea facuta de Yale ofera investitorilor institutionali un motiv pentru a cumpara criptomonede

La inceputul acestui an, John Lore, fondatorul Capital Fund Law Group, a sugerat ca institutiile academice au inceput sa investeasca in criptomonede, in “volume limitate din motive strategice”, dar el a refuzat sa nominalizeze respectivele fundatii universitare.

Nu este clar cu cat de mult capital a contribuit Yale la Paradigm si la a16z, dar marimea investitiei ar putea sa nici nu fie foarte importanta, desi ar trebui de asemenea remarcat faptul ca fundatia nu a confirmat inca stirile in mod public. Ari Paul, director de investiții la fondul de hedging cripto BlockTower Capital si fostul manager de portofoliu al Fundatiei Universitatii din Chicago, a declarat in aprilie ca este convins ca este “inevitabil” ca fundatiile universitare sa se implice in spatiul cripto si ca o asemenea miscare va convinge si alte institutii sa faca pariuri similare.

“Suntem intr-o piata in stagnare pana cand noi cumparatori vor fi atrasi”, a spus el. “Chiar si o mica suma investita va oferi legitimitate. Daca se intampla acest lucru, fiecare mic fond de investitii va spune: <<Oh, Yale se baga. Asta ne ofera o scuza>>”.

Prognoza lui Paul pare ca incepe sa se indeplineasca sau cel putin asa pare “pe surse”. Urmatorul pas important va fi atunci cand, mai degraba decat sa isi incredinteze capitalul fondurilor de investitii in active digitale, fundatiile universitare si fondurile de pensii vor incepe sa investeasca direct pe piata criptomonedelor.

Un obstacol cheie in realizarea acestui fapt a fost lipsa furnizorilor licentiati de servicii de depozitare pentru criptomonede, in special pentru bancile de pe Wall Street, cu care fundatiile universitare lucreaza in mod traditional. Cu toate acestea, se spune ca trei dintre cele mai mari banci de investitii din S.U.A. – Goldman Sachs, Citigroup si Morgan Stanley – au construit infrastructura pentru servicii de depozitare de active cripto.

Intre timp, Bakkt – aripa cripto a Intercontinental Exchange (ICE), compania mama a Bursei de Valori din New York (NYSE) – va incepe sa ofere depozitare fizica pentru bitcoin in noiembrie, permitand institutiilor sa tranzactioneze cu usurinta BTC intr-un mediu reglementat supervizat de unul dintre cei mai mari operatori de bursa din lume.

Miliardarul Mike Novogratz, unul dintre importantii investitori si sustinatori ai bitcoin, care si-a corectat in jos totusi prognoza cotatiilor pe termen scurt in ultimele saptamani, a tinut un discurs la sfarsitul anului 2017 intitulat “The Herd Is Coming” (“Turma Vine”), in care sustinea ca investitorii institutionali nu sunt departe de a intra serios in jocul cripto. In actuala perioada de stagnare a pietei el a sustinut ca, desi piata criptomonedelor a fost sustinuta pana acum de entuziasmul clientilor de retail, urmatoarea perioada de crestere va fi sustinuta de institutii.

Compania de consultanta strategica de pe Wall Street, Fundstrat, a realizat recent un sondaj printre investitori cu privire la criptomonede, care a constatat ca, probabil contrar perceptiei generale, investitorii institutionali sunt mai increzatori in bitcoin decat clientii de retail. Potrivit sondajului, majoritatea institutiilor se asteapta ca bitcoin, cea mai importanta dintre criptomonede, sa fie cotata la sfarsitul lui 2019 la peste 15.000 de dolari, o crestere de aproximativ 130% fata de nivelul actual de sub 6.600 de dolari.

Sursa imagine: Bitcoin Exchange Guide

Leave A Reply

Your email address will not be published.