Banca Centrala a Germaniei si Deutsche Börse au finalizat un proiect pilot pentru decontarea tranzactiilor utilizand tehnologia blockchain

234 0

Banca Centrala a Germaniei – Deutsche Bundesbank – si Deutsche Börse au anuntat incheierea cu succes a unui test de performanta pentru doua prototipuri de sisteme de decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare, sisteme pe care le-au dezvoltat in comun utilizand tehnologia blockchain. Intr-un comunicat transmis zilele trecute, s-a aratat ca cele doua sistemele ofera suport pentru decontarea platilor obisnuite, a platilor de dobanzi, a tranzactiilor cu valori mobiliare si a rascumpararii, atunci cand obligatiunile ating maturitatea. In comunicat se mai precizeaza ca sistemele au fost dezvoltate pe Hyperledger Fabric versiunea 1.0 si pe Digital Asset Platform.

Teste de performanta dure 

Cele doua institutii au afirmat ca prototipurile au fost “supuse unor teste de performanta dure” pentru a se putea stabili ca sunt solutiile adecvate pentru cazurile de utilizare propuse. Potrivit acestora, rezultatele testelor au aratat ca ambele sisteme isi pot indeplini cu succes sarcinile in conditiile volumelor de tranzactii existente in infrastructura actuala a pietelor financiare si ambele pot fi pregatite pentru imbunatatiri ulterioare.

In mod specific, comunicatul de presa a evidentiat faptul ca sisteme se vor baza pe noile versiuni ale Hyperledger Fabric si Digital Asset Platform pentru potentiale imbunatatiri ale performantei.

Vorbind despre rezultatele testelor, Burkhard Balz, membru al Comitetului Executiv al Deutsche Bundesbank, a declarat:

“In cadrul acestui proiect, Deutsche Bundesbank si Deutsche Börse au invatat multe despre utilizarea acestei tehnologii si despre implementarea ei concreta. Ne asteptam ca evolutia rapida sa continue si, de asemenea, vedem potentialul acestei tehnologii pentru utilizarea in cazul aplicatiilor care lucreaza cu volume mari de informatii. Utilizarea unei arhitecturi bazate pe permisiuni si niveluri de acces, care ia in considerare cerintele sectorului financiar inca de la inceput, s-a dovedit a fi corectă”.

Berthold Kracke, CEO al Clearstream Banking AG si Head of Clearstream Global Operations la Deutsche Börse Group, a declarat:

“Suntem foarte multumiti de rezultatele proiectului. Testele au aratat ca tehnologia blockchain este foarte potrivita pentru aplicatii in domeniul decontarii si al altor infrastructuri financiare. Datorita colaborarii cu Deutsche Bundesbank si expertizei Digital Asset, am reușit sa adaptam produsul la nevoile industriei”.

In februarie 2017, Deutsche Bundesbank a anuntat ca lucreaza la un sistem de decontare bazat pe blockchain care, potrivit institutiei, nu era inca pregatit pentru lansare. In parteneriat cu Deutsche Börse, organizatia a elaborat un prototip preliminar pentru o solutie bazata pe blockchain pentru decontarea plăților, transferul de valori mobiliare, procesarea tranzactiilor de livrare-versus-plata, in care transferurile de valori mobiliare si platile sunt efectuate simultan, dar si pentru procesarea de actiuni corporate de baza, inclusiv platile cuponului pentru obligatiuni si rascumpararea obligatiunilor ajunse la maturitate.

Anuntul celor doua institutii financiare germane vine ca un punct culminant al unei activitati de aproape doi ani, iar detaliile complete ale proiectului sunt disponibile pentru descarcare aici.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.