FMI: Bancile centrale ar putea emite monede digitale

438 0

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat ca bancile centrale din intreaga lume ar trebui sa ia in considerare emiterea unor monede digitale pentru a face tranzactiile mai sigure. La o conferinta recenta desfasurata in Singapore, Lagarde a sustinut ca monedele cripto garantate de state ar putea satisface obiectivele de politica publica legate de incluziunea financiara, protectia consumatorilor, confidentialitate si prevenirea fraudei.

Plati sigure, ieftine si semi-anonime

“Cred ca ar trebui sa luam in considerare posibilitatea de a emite moneda digitala”, a spus Lagarde intr-un discurs in cursul acestei saptamani tinut in Singapore, orasul-stat care este in fruntea inovarii fintech. “Este posibil ca statul sa poata furniza bani economiei digitale. Avantajul este clar. Plata dumneavoastra ar fi imediata, sigura, ieftina si potential semi-anonima. Si bancile centrale si-ar pastra o poziție importanta in domeniul platilor”.

Operatiunile fara numerar au crescut in ultimii ani in intreaga lume, nelinistindu-i pe multi dintre oamenii obsedati de control care lucreaza pentru diferite guverne. Bitcoin, de exemplu, a fost creat pentru a contesta sistemul financiar conventional si a readuce proprietatea asupra banilor oamenilor, dincolo de puterea statului. Dar aceasta viziune nu a fost imbratisata de guru financiari globali care sunt adeptii sistemului traditional. Normal, multe guverne nationale si-au exprimat ingrijorarea cu privire la criptomonede si au cerut o reglementare mai stricta.

Amintind exemplul bancilor centrale din Canada, China, Suedia si Uruguay, care “iau serios in considerare” introducerea propriilor monede digitale, Lagarde a spus ca o criptomoneda de stat ar fi o raspundere a statului, la fel ca banii fiat. Astfel de monede ar putea reduce costul tranzactiilor, maximizand securitatea si crescand ritmul adoptiei. Directorul FMI a mai declarat:

“Cu cat mai multi oameni deservesti, cu atat serviciul este mai ieftin si mai util. Firmele private ar putea investi sume insuficiente pentru securitate, in masura in care acestea nu evalueaza costul integral social al unui esec al sistemelor de plata”.

Un mediu mult mai competitiv

Reglementarile ar putea sa nu fie capabile sa abordeze in totalitate aceste dezavantaje, a spus Lagarde, dar o moneda digitala ar putea oferi o serie de avantaje, in special ca mijloc de plata alternativ.

“Si ar putea stimula concurenta oferind o alternativa ieftina si eficienta – la fel ca și bunica sa, vechea bancnota de hartie”, a spus Lagarde. Ea a adaugat ca, desi subiectul monedelor virtuale “nu este universal”, ar trebui sa fie studiat “serios, cu atentie si creativitate”.

In plus, bancile centrale ar putea oferi conditii concurentiale echitabile, permitand companiilor private sa se concentreze asupra inovarii.

“Altfel spus, banca centrala se concentreaza pe avantajul sau comparativ – decontarea back-end – iar institutiile financiare si startup-urile sunt libere sa se concentreze pe ceea ce fac cel mai bine – interfata cu clientii si inovatia. Aceasta este forma cea mai buna a unui parteneriat public-privat”, a afirmat Lagarde.

Cu toate acestea, recomandarile lui Lagarde pentru monedele digitale emise si sustinute de bancile centrale este foarte posibil sa fie intampinate cu indignare de multi reticenti cripto, care sustin in continuare principiile fundamentale ale bankingului traditional. Ei tind sa priveasca bitcoinul ca pe o moneda construita pentru libertate, rezistand oricarei forme de control, in special a celor exercitate de guverne. Implicarea unei banci centrale ar putea fi privita ca intruziva, deoarece ar putea insemna ca guvernele ar putea impune controale inutile care ar putea impiedica viteza tranzactiilor, sacrificand in acelasi timp libertatea si costurile mai mici. Unele institutii financiare si intreprinderi traditionale au fost, totusi, atrase de utilizarea tehnologiei de tip blockchain, care sta la baza criptomonedelor, pentru a procesa tranzactiile.

 

Sursa imagine: steemit.com.

Leave A Reply

Your email address will not be published.