Cresterea domeniului security-token-urilor in 2018

243 0

2018 ar fi trebui sa fie anul security-token-urilor. Ni s-a tot spus ca proiectele care incearca sa lanseze oferte de security-token-uri (STO) vor aparea ca ciupercile dupa ploaie, iar platformele de tranzactionare acreditate unde aceste instrumente ar putea fi schimbate vor aparea si ele intr-un ritm asemanator. Publicarea a doua noi rapoarte despre piata STO-urilor reprezinta o foarte buna oportunitate de a evalua fenomenul si de a vedea daca security-token-urile si-au trait deja momentul de glorie.

Provocarea – tokenizarea intregii lumi

Cand mania utility-token-urilor a inceput in 2017, reusind sa fie atrase miliarde de dolari prin oferte initiale de moneda (ICO), scepticii au prezis ca acea nebunie nu are cum sa dureze. Multe dintre acele token-uri au fost, de fapt, valori mobiliare si a fost doar o chestiune de timp pana cand o agentie guvernamentala, cum ar fi Comisia de Valori Mobiliare si Piete de Capital din SUA, a intervenit pentru a opri fenomenul. In aceasta situatie, declinul utility-token-urilor a avut mai putin de-a face cu respectarea legilor si mai mult cu conditiile de piata care au făcut practic imposibila misiunea ICO-urilor de a atrage fonduri. O serie de ICO-uri care au performat sub asteptari, inclusiv cateva care s-au dovedit a fi inselatorii, dar si altele care pur si simplu nu au reusit sa livreze, au slabit apetitul public pentru acest mecanism de strangere de fonduri.

STO-urile au potentialul de a depasi mai multe obstacole care au pus mari probleme ICO-urilor, inclusiv incertitudinea referitoare la reglementare. Deoarece security-token-urile reprezinta o revendicare a unui activ, cum ar fi capitalul propriu, investitorii au un anumit grad de asigurare ca, in caz de faliment al proiectului, vor primi despagubiri conform legii. Acest lucru contrasteaza cu ceea ce reprezinta utility-token-urile, care sunt vandute sub rezerva faptului ca acestea ar putea sa nu valoreze nimic si ca titularii lor nu au nicio pretentie fata de vreun fel de active. Doua rapoarte publicate recent, de la Hashgard si ICOrating.com, ofera o perspectiva de ansamblu asupra situatiei actuale a pietei security-token-urilor.

Ponderea tipurilor de token-uri din totalul ICO-urilor

 

STO-urile au inregistrat o crestere modesta in Q3

ICOrating.com sustine ca STO-urile au inregistrat o crestere constanta in decursul trimestrelor II si III din 2018. Evaluand totalul proiectelor ICO lansate anul acesta, ponderea proiectelor care au oferit un security-token a crescut cu 1,66% in trimestrul III fata de trimestrul precedent, in timp ce numarul proiectelor care ofera utility-token-uri a scazut cu 10 la suta. Un impediment pentru proiectele care incearca sa lanseze un STO este o lipsa aproape totala de platforme capabile sa listeze tokenul in conditii de respectare a legislatiei. Pana cand platformele traditionale de schimb de criptomonede, inclusiv un numar de entitati inregistrate in Malta, vor primi aprobarea de a vinde titluri de valoare investitorilor acreditati, cateva platforme vor detine in continuare monopolul.

Principalele platforme de tranzactionare a security-token-urilor sunt Tzero, Polymath, Swarm, Harbour, Securitize si Securrency. Acestea folosesc adesea standarde diferite pentru a facilita tranzactionarea security-token-urilor. In cazul Polymath, de exemplu, este protocolul ST20 pentru token-uri bazate pe Ethereum. Intre timp, Startengine a introdus propriul standard ERC1450 pentru actiunile digitale.

“Pana in prezent, am emis token-uri ERC1450 tuturor celor 3500 de actionari Startengine si mai exista inca 165 de companii eligibile care folosesc Startengine Secure si este de asteptat sa fie listate in smart-contractul ERC1450”, a declarat CEO-ul Howard Marks.

Va fi 2019 adevaratul an al security-token-urilor?

S-au inregistrat progrese semnificative in ultimele 10 luni in elaborarea standardelor pentru security-token-uri, dezvoltarea de platforme de tranzactionare si obtinerea licentelor de functionare. In ceea ce priveste volumul capitalurilor stranse, totusi STO-urile nu au facut inca progrese majore. Blockchain Capital din Singapore a atras 10 milioane USD prin intermediul unui STO, raportează Hashgard, in timp ce in alte proiecte de STO-uri sunt implicate fondul de investitii high-tech Spice VC si fondul incubator Science Blockchain. Multe alte proiecte STO aspirante inca asteapta cu rabdare ca SEC sa aprobe regulamentul Reg A+ care le va permite sa vanda publicului security-token-uri.

Security token standards

 

Pe masura ce cererea de utility-token-uri continua sa scada, este de asteptat ca security-token-urile sa le depaseasca si sa devina metoda preferata de strangere de fonduri pentru proiectele tokenizate. Totusi, anul acesta s-au inregistrat progrese semnificative in piata de security-token-uri. Previziunile despre anul 2018, care ar fi trebuit sa reprezinte “Anul STO-urilor”, se pare ca au fost putin prea optimiste sau chiar exagerate. Se pare mai degraba ca acest titlu ii va reveni lui 2019 pana la urma.

 

Sursa imagini: chainsulting.de, bitcoinexchangeguide.com, icorating.com, hashgard.io

Leave A Reply

Your email address will not be published.