Companie elvetiana monitorizeaza traseul produselor din carne de ton folosind tehnologia blockchain

404 0

Gustav Gerig AG, compania elvetiana de produse alimentare, este prima firma europeana care distribuie ton conservat folosind functia de monitorizare oferita de tehnologia blockchain. Sigla urmaribila a companiei Pacifical va fi prezenta pe capacele conservelor marca “Raimond Freres” si acestea vor fi monitorizate pe blockchainul Ethereum.

Ce se intampla pe piata de peste?

Lanturile de aprovizionare de astazi functioneaza intr-un mediu incredibil de complex care face aproape imposibil sa stim de unde provine mancarea noastra. Industria de peste nu este o exceptie – conform unui studiu realizat de Forbes, 1 din 3 produse din fructe de mare din Statele Unite sunt etichetate incorect. Mai mult, unii producatori inlocuiesc fructele de mare reale cu produse din “peste” create chimic.

In plus, pescuitul ilegal, nereglementat si nedeclarat, cauzeaza economiei peste 10 miliarde USD pierderi in fiecare an si reprezinta o amenintare grava pentru mediu.

Solutia Pacifical

Pacifical este o asociatie internationala de marketing formata de 8 natiuni insulare din centrul Pacificului, care sunt responsabile pentru aproximativ 25% din oferta mondiala de ton. Acestea promoveaza comertul produselor cu certificat MSC (Marine Stewardship Council) din ton galben si skipjack exploatat in mod durabil. Pacifical se afla in cautarea unei solutii de trasabilitate inca din 2011.

In 2018 asociatia a incheiat un parteneriat cu firma Atato, companie blockchain din Bangkok. Atato a fost fondata in 2017 si este in primul esalon al inovatiei in domeniul solutiilor blockchain pentru afaceri, bazandu-se pe sprijinul unor parteneri puternici precum Consensys, AWS, Microsoft Azure si IBM Hyperledger.

Impreuna au stabilit obiectivele parteneriatului lor in a stabili un nivel complet nou de transparenta si trasabilitate pe piata tonului si de a asigura durabilitatea exploatarii resurselor de carne de ton. Platforma blockchain se va intinde de la cele 220 de nave de pescuit mari, pe tot lantul de aprovizionare pana cand produsele ajung in mainile consumatorilor, monitorizand calatoria a peste 35 de milioane de pesti prinsi anual. Consumatorii vor putea gasi logo-ul Pacifical si codul QR pe cutiile de ton cu certificat MSC. Codurile QR pot fi scanate pentru a vedea toate informatiile: cand, unde si pe ce nava a fost capturat pestele, cand a fost procesat si in care fabrica.

Marca Raimond Freres este prima din Elvetia care introduce pe piata cutiile de ton cu certificat MSC.

Concluzie

Solutia realizata de Pacifical si Atato este un exemplu excelent pentru modul in care tehnologia blockchain poate rezolva problema trasabilitatii in industria de prelucrare a carnii de peste. Solutia are mai multe avantaje: asigura consumatorul ca produsul este cu adevarat un produs de inalta calitate si din peste sanatos. Promoveaza comertul echitabil, permitand inregistrarea si urmarirea eficienta a produselor din fructe de mare comercializate legal. In sfarsit, prin achizitionarea de produse din fructe de mare certificate, putem beneficia de mediul inconjurator si incurajam practicile de piata durabile.

 

Sursa imagine: provenance.org

Leave A Reply

Your email address will not be published.