Tehnologia blockchain dezlantuie puterea microretelelor electrice

617 0

Impartiti energia electrica cu vecinul dumneavoastra: bine ati venit in domeniul microretelelor electrice!

Tehnologia Blockchain revolutioneaza tranzactiile pe piata de energie si deschide usa unui nou tip de serviciu: microretelele.

O microretea poate fi descrisa ca fiind un grup de resurse energetice descentralizate (de exemplu, panouri solare) si sisteme de stocare a energiei (de exemplu o baterie sau o roata volanta), care functioneaza in mod coordonat pentru a furniza electricitate in mod fiabil. Combinate cu tehnologia blockchain, microretelele permit schimbul de energie intr-o retea peer-to-peer.

Potrivit unui recent sondaj de opinie privind consumul de energie realizat de Accenture in 2016:

  • 69% dintre consumatori sunt interesati sa aiba acces la o piata de tranzactionare a energiei;
  • 47% dintre consumatori planuiesc sa se inscrie pentru un program comunitar solar gestionat de o terta parte si care chiar le permite sa beneficieze de energia solara chiar daca nu au instalate panouri solare pe proprietatea lor in urmatorii 5 ani.

 

Acest studiu arata clar ca obiceiurile consumatorilor se schimba. Consumatorii sunt mai inclinati sa isi indeplineasca nevoile energetice de la resursele energetice descentralizate care functioneaza in cadrul comunitatilor lor, mai degraba decat din sursele traditionale de generare a energiei responsabile de poluarea mediului inconjurator.

Microretelele pot forma o retea rezistenta, fiabila si durabila pentru clienti si sunt cu siguranta calea de urmat pentru modernizarea retelei traditionale de energie electrica.

Tehnologia blockchain cu microretele este folosita ca instrument contabil pentru documentarea corecta a tranzactiilor in proprietate, contorizare si consum de energie.

Sa ne imaginam o comunitate mica conectata la o microretea: cumparam excesul de energie solara de la vecinii nostri atunci cand avem nevoie de ea sau vindem energia noastra pe care nu o folosim. Cu toate acestea, s-ar putea intampla ca intreaga comunitate sa ramana fara resurse si ar trebui sa ne bazam din nou pe furnizorul central. Blockchain va inregistra in retea toate tranzactiile dintre consumatori, precum si pe cele dintre consumatori si furnizorul de energie nationala si va contribui la stabilirea unor procese de facturare eficiente si transparente.

Numarul de microretele instalate este mic, dar creste in multe regiuni din intreaga lume.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) estimeaza ca, pentru a-si atinge obiectivul de acces universal la energie electrica, “70% din zonele rurale care in prezent nu dispun de acces vor fi conectate folosind solutii mini-grid sau off-grid”.

Abilitatea de a determina ce este mai eficient din punct de vedere al costurilor – sa extragi energia din reteaua traditionala in orice moment sau sa utilizezi panourile fotovoltaice ale vecinului – va juca un rol-cheie in construirea sistemelor energetice ale viitorului.

In plus, sistemul energetic nu consta doar dintr-o structura fizica a retelei, ci si din piata energiei electrice. Pentru a putea vorbi despre un sistem energetic functional, trebuie sa existe un sprijin din partea pietei pentru infrastructura retelei.

Combinarea tehnologiei blockchain cu microretelele ar putea sa deblocheze intregul potential: structura descentralizata prin blockchain se potriveste perfect abordarii descentralizate a proceselor de control si de afaceri necesare pentru gestionarea microretelelor.

Mai multe companii blockchain, cum ar fi LO3 sau PowerLedger, au lansat deja proiecte-pilot cu microretele, proiecte prin care se va permite tranzactionarea energiei P2P. Microretelele ar insemna o utilizare mai buna si mai durabila a resurselor noastre energetice, precum si sprijinul pentru adoptarea in general a resurselor regenerabile de consum.

 

Autori: Fayaz Ahmed si Barbora Juhaszova

 

Referinte:

[1] Esther Mengelkamp, ” Designing microgrid energy markets A case study: The Brooklyn Microgrid”, 2018.

[2] Andrija Goranovi, ”Blockchain Applications In Microgrids”, 2018.

[3] http://www.microgridinstitute.org/about-microgrids.html [Online]

[4] Sihvonen-Punkka A. (2016). Fingrid Oyj Publication. Electricity market needs fixing:

http://www.fingrid.fi/fi/ajankohtaista/Ajankohtaista%20liitteet/Lehdist%C3%B6tiedoteliitteet/2016/FINGRID-Electricity-Market-Needs-Fixing-2016-WEB.PDF

Leave A Reply

Your email address will not be published.