Suntem pregatiti pentru o noua cripto-mahmureala?

591 0

Saptamana trecuta, SEC i-a amendat pe boxerul Floyd “Money” Mayweather si pe producatorul de muzica DJ Khaled pentru sumele nedeclarate obtinute pentru promovarea unor ICO-uri. Masura impotriva celor doua celebritati este semnalul cel mai puternic ca agentia este departe de a se opri din demersurile sale de oprire a ICO-urilor lipsite de onestitate. Ar putea fi, de asemenea, un motiv bun sa incepem sa ne intrebam: cat de mult a afectat negativ euforia din 2017 (care a determinat prabusirea din acest an) sansele de adoptie in masa a criptomonedelor?

Am aflat mai intai despre implicarea lui Mayweather in promovarea ICO-urilor cu un an in urma, cand a fost facut facut public faptul ca a promovat un proiect numit Centra. ICO-ul Centra a strans 30 de milioane de dolari pe baza promisiunii unui card de debit cu facilitati cripto. Apoi, fondatorii au fost parte a unui proces in instanta in care investitorii i-au acuzat ca au vandut titluri de valoare americane in mod ilegal. Mayweather nu a fost chemat in judecata dar, dupa cum s-a observat la acea vreme, el nu a iesit in public. Acum stim ca Mayweather a obtinut 100.000 de dolari de la Centra si alti 200.000 de dolari de la alte doua ICO-uri. Khaled a incasat 50.000 de dolari in schimbul promovarii Centra.

SEC a avertizat deja ca ICO-urile promovate de celebritati ar putea sa nu fie legale, afirmand ca “celebritati si altii” care foloseau social media pentru a promova ICO-uri ar putea incalca legea “daca nu dezvaluie natura, sursa si suma compensatiilor platite, direct sau indirect, de catre companie in schimbul promovarii”. Agentia ar putea sa aduca si alte acuzatii impotriva unor persoane care au incasat sume nedeclarate pentru promovarea unor ICO-uri. In general vorbind, numeroase proiecte lansate in timpul euforiei din 2017 par a fi victime sigure pentru actiunile de aplicare a normelor SEC, iar acest lucru este probabil un factor determinant pentru ceea ce ar putea fi o iarna indelungata pe piata cripto.

Intre timp, sansele de a obtine adoptarea in masa pentru aplicatii descentralizate mai presus de speculatiile cripto – cum ar fi contractele inteligente – ar fi putut fi reduse “drastic”, scrie autorul blockchain Michaelch Casey pentru CoinDesk.

“Nu este ireparabil, dar este corect sa spunem ca avem o problema atunci cand publicul larg echivaleaza criptomonedele cu bule, escrocherii si pierderi”.

O criza similara a lovit lumea criptomonedelor cu ceva timp in urma. Dupa declansarea bulei Bitcoin din 2013, recuperarea nu a inceput efectiv pana in 2016 si s-a realizat in 2017. Dar asta a fost inainte ca Floyd Mayweather sa inceapa sa starneasca euforia cumpararii de tokenuri. De data aceasta, scrie Casey, “investitorii obisnuiti si neavizati sunt cei care au pierdut, nu pasionatii de bitcoin care isi petrec timpul in subsoluri in fata calculatoarelor”. Si asta ar putea insemna ca pagubele sunt mult mai greu de recuperat.

 

Sursa imagine: thenextweb.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.